Hopp til innholdet

Anale smerter

Å ha et analt sår eller anale smerter er en vanlig helseplage, men mange mennesker føler seg stadig ukomfortable med å snakke om det. I de fleste tilfeller er årsaken til anale smerter godartet – selv i tilfeller der du har blødning i endetarmen.

Imidlertid, fordi det er mange nerveender i denne delen av kroppen, kan smertene i seg selv være alvorlig. Som sådan kan du finne at symptomer slik som smerter fra hemorroider eller anale lesjoner har en vesentlig negativ effekt på livskvaliteten din. Heldigvis er de mange måter å lindre anale smerter på, enten du trenger smertestillende for hemorroider eller å linde en anal sprekk. 

Denne siden vil dekke noen av de vanligste årsakene til anale smerter, sammen med symptomer du må holde et øye med og tilgjengelige behandlingsalternativer.

Årsaker til anale smerter

Det er mange forskjellige mulige årsaker til anale smerter. De spesifikke symptomene du opplever vil bidra til å avgjøre hva som ligger bak dine – selv om det er viktig å snakke med en lege for å få en nøyaktig diagnose.

Dette, på sin side, vil indikere den beste behandlingsmåten for at du skal komme deg fra anale smerter.

Hemorroidesmerter 

Én vanlig årsak til anal smerte er hemorroider. Disse er betente og hovne blodårer som føles som klumper i eller rundt endetarm eller anus. Det er mange grunner til hvorfor du kan utvikle hemorroider, inkludert:

  • Kronisk forstoppelse 
  • For hard strekking eller pressing ved avføring
  • Å løfte noe svært tungt
  • Som et resultat av graviditet eller fødsel
  • Muskelsvakhet på grunn av alder

 I tillegg til hemorroidsmerter, inkluderer andre mulige symptomer på hemorroider hevelse rundt anus, klart, rødt blod etter tarmbevegelser, å finne et slimete mukus på toalettpapiret etter at du har tørket deg i baken, og å føle om om du fortsatt må få ut avføring etter å ha vært på toalettet. 

I de fleste tilfeller vil hemorroider forsvinne av seg selv etter et par dager. Hvis du imidlertid opplever alvorlige hemorroidesmerter eller du legger merke til en stor mengde blødning etter å ha vært på toalettet, er det best å snakke med en lege.

Selv i mindre alvorlige tilfeller kan det være nyttig å få en krem for hemorroidesmerter eller stikkpiller som du fører inn i endetarmen for å lindre området og redusere kløen. Du kan også ta en smertestillende for hemorroider hvis de påvirker livskvaliteten din.

Hemorroidesmerter 

En anal sprekk er en opprivning, lesjon eller et analt sår i slimhinnen i tykktarmen eller den delikate huden rundt anus. I enkelte tilfeller er sprekken i huden dyp nok til å avsløre muskelvevet under. Dette kan være spesielt smertefullt og kan også ta lenger tid for å hele.

De vanligste symptomene på et analt sår eller en sprekk inkluderer:

  • En skarp smerte under avføring
  • En dyp, brennende smerte etter avføring (denne kan vare noen timer)
  • Blødning under tarmbevegelser
  • Avhengig av den nøyaktige plasseringen, vil du kanskje se en synlig rift i huden

Det er et antall forskjellige grunner til hvorfor du kan få en anal sprekk. Skaden er ofte forårsaket av forstoppelse som resultatet av å få ut en spesielt stor eller hard avføring som skader slimhinnen i analkanalen.

Et analt sår kan også være resultatet av alvorlig diaré, betent tarmsykdom, en STI eller strekking under fødsel.

Uansett årsaken kan du normalt komme deg fra denne typen anale smerter uten behov for behandling. Imidlertid, kan smertestillende midler gjøre deg mer komfortabel, so ikke vær flau over å gå til legen.

Legen kan også ta en rask kontroll for å sikre at det ikke er noe mer alvorlig.

Forstoppelse

Forstoppelse er en annen vanlig årsak til å oppleve anale smerter. I motsetning til det man vanligvis tror, betyr ikke forstoppelse nødvendigvis at du ikke bæsjer i det hele tatt. Symptomene kan inkludere:

  • Avføring færre enn tre ganger på en uke
  • Avføring som er stor, tørr, hard eller klumpete
  • Strekking og/eller smerter ved avføring
  • Magesmerter
  • Føle seg oppblåst

Tilstanden kan også føre til andre relaterte helsebekymringer, slik som et analt sår eller hemorroidesmerter, så det er viktig å ikke overse disse symptomene.

Det er et bredt utvalg av potensielle årsaker til forstoppelse hos voksne, så du vil kanskje finne det vanskelig å spesifisere den spesifikke årsaken for deg. Noen av de hyppigste årsakene er:

  • En mangel på fiber i kostholdet ditt
  • Dehydrering eller å ikke drikke tilstrekkelig med væske
  • Mangel på aktivitet (f.eks. å sitte hele dagen og ikke trene)
  • Stress, depresjon og angst
  • Å utsette å gå på toalettet når du føler behov for det
  • Bivirkninger av visse legemidler
  • Graviditet og fødsel
  • Livsstilsendringer eller reise
  • Andre medisinske tilstander

I størstedelen av tilfellene er det mulig å håndtere forstoppelse med enkle endringer i kosthold og livsstil (se delen Behandling nedenfor). Alternativt kan en farmasøyt foreslå et egnet avføringsmiddel for å få ting i gang.

Hvis du er forstoppet eller oppblåst over en lengre tidsperiode, legger merke til blod i avføringen eller opplever andre symptomer slik som utmattelse eller vekttap, bør du snakke med lege.

Andre medisinske tilstander

I enkelte alvorlige tilfeller kan anale smerter forårsakes av en mer alvorlig medisinsk tilstand. Hvis du for eksempel legger merke til konstante bankende smerter, et analt sår som utsondrer puss eller du opplever andre symptomer som feber, kan du lide av en anal fistel. Disse krever ofte operasjon, så det er viktig å søke medisinsk råd raskt. 

Andre medisinske tilstander som kan forårsake anale smerter inkluderer:

  • Levator ani-syndrom (der musklene som omringer anus har spasmer)
  • Procitis (betennelse av slimhinnen i endetarmen)
  • Perianal byll (der puss bygges opp i det dype vevet rundt anus)
  • Infeksjon
  • Crohns sykdom (en type inflammatorisk tarmsykdom)
  • Fekal påvirkning (ofte et resultat av kronisk forstoppelse)
  • Skade eller traume

På grunn av dette brede utvalget av potensielle årsaker, hvis de anale smertene du opplever er alvorlige eller ikke blir bedre etter noen dager, er det fornuftig å snakke med lege om det. De kan kjøre tester for å sikre at du ikke lider av en mer alvorlig medisinsk tilstand – eller raskt begynne med behandling hvis dette er tilfelle.

Diagnose

Mange mennesker er flaue over tanken å snakke med en lege om anale smerter. Dette er naturlig. Det er imidlertid viktig at du ikke lar det hindre deg fra å søke medisinsk hjelp når du trenger det.

Enten du har et analt sår, en hemorroidesmerte, anale lesjoner eller forstoppelse, vil legen ha håndtert tilfeller i likhet med din mange ganger tidligere. Vær forsikret om at de vil gjøre sitt beste for å sikre at du er komfortabel og vil behandle bekymringene dine med verdighet og respekt.

Diskutere symptomer med en lege

I de fleste tilfeller vil legen gjerne starte med å prate om symptomene dine. Dette kan involvere å stille noen personlige spørsmål om typen smerter du opplever og toalettvanene dine.

Fysisk undersøkelse

Avhengig av arten av tilstanden din, vil de kanskje også utføre en fysisk undersøkelse. Dette kan være en enkel visuell ekstern undersøkelse, eller de vil kanskje gjerne utføre en intern rektalundersøkelse, hvis nødvendig.

En rektalundersøkelse involverer at fastlegen fører inn en smurt, behansket finger inn i endetarmen for å sjekke om noe unormalt. Du vil ligge ned på siden under prosedyren. Hvis smertene dine er alvorlige, vil de kanskje kunne gjøre området numment med bedøvelse først for å minimere eventuelt ubehag.

Du vil kunne spesifisere hvorvidt du foretrekker at en mann eller kvinne skal undersøke deg og også velge å ha en venn eller et familiemedlem med deg for moralsk støtte, hvis det hjelper.

Legeavtalen din er også et godt tidspunkt for å stille eventuelle spørsmål du kan ha om anale smerter, rektal helse, forstoppelse eller andre relaterte emner.

Enten du vil spørre legen om «klør hemorroider?», hvordan lindre forstoppelse eller hva det beste smertestillende legemidlet for hemorroider er, vil de kunne gi detaljert, personlig og konfidensielt råd for å hjelpe deg.

Behandling av anale smerter

Den spesifikke behandlingen som foreskrives for deg vil avhenge av den nøyaktige årsaken til dine anale smerter. En lege vil imidlertid mest sannsynlig anbefale en krem eller stikkpiller for å lindre eller gi smertelindring for hemorroider, kostholds- og livsstilsendringer for å bidra til å lindre forstoppelse eller antibiotika hvis du har et infisert analt sår eller en lignende tilstand.

I tilfeller der du lider av alvorlige hemorroidesmerter, vedvarende anale sprekker eller andre mer alvorlige problemer, kan kirurgisk behandling også være en mulighet.

Kostholds- og livsstilsendringer

I tillegg til medisinsk behandling kan legen anbefale at du gjør visse endringer i kosthold og livsstil for å hjelpe deg med å komme deg fra anale smerter. Disse kan for eksempel inkludere:

  • Drikke rikelig med vann (prøv å drikke seks til åtte glass hver dag)
  • Legge mer fiber til kostholdet ditt (slik som belgfrukter, frisk frukt og grønnsaker, grov pasta, brun ris og havre)
  • Trene regelmessig (selv å bare gå en tur vil hjelpe)
  • Unngå å sitte ned i lange perioder av gangen
  • Ikke ignorere behovet for avføring
  • Ikke strekke når du bruker toalettet

Prøve hjemmemidler

Det er også et antall enkle hjemmemidler du kan prøve som kan hjelpe med å lindre smertene fra et an alt sår eller gi hemorroidesmertelindring. Noen av de nyttigste forslagene inkluderer:

  • Å ta et varmt bad for å lindre kløe 
  • Vri ut en ren klut i isvann og holde den mot området
  • Bruke fuktig toalettpapir snarere enn tørt når du tørker deg i baken
  • Holde området rent og tørt

Vanlige spørsmål om anale smerter

Klør hemorroider? 

Ja, det kan de gjøre. Faktisk er en kløende anus et karakteristisk symptom på hemorroider. Selv om det ikke nødvendigvis er smertefullt, kan det å ha kløende hemorroider om natten være frustrerende hvis det hindrer deg fra å sove.

Er anale smerter et tegn på analkreft?

I ekstremt sjeldne tilfeller kan anale smerter være et symptom på analkreft. Andre symptomer på denne sjeldne sykdommen inkluderer blødning fra anus, små klumper i og rundt anus, tarminkontinens og en utflod av slim fra anus.

Disse symptomene ligner ofte på tilstandene nevnt ovenfor, slik som et analt sår eller hemorroider, noe som er en annen grunn til hvorfor det er viktig å gå til legen hvis du opplever dem. Å oppdage kreft tidlig gir pasienter den beste sjansen for å komme seg fullstendig.

Når bør jeg gå til legen for anale smerter?

Folk er ofte motvillige mot å oppsøke lege angående anale smerter. Dette er delvis på grunn av flauhet, men kan også være fordi du tror at du kaster bort tiden legens tid. Du bør imidlertid ikke bekymre deg om noe av dette. Som en grov veiledning bør du snakke med en lege hvis noen av følgende kriterier gjelder:

  • Symptomene blir ikke bedre etter noen dager
  • Du opplever alvorlig hemorroidesmerter eller smerter fra et vesentlig analt sår
  • Du har anale smerter som stadig kommer tilbake
  • Du opplever andre symptomer, slik som feber eller vekttap
  • Du blør kraftig eller uten stans fra baken

Når du er i tvil er det alltid bedre å bestille time med legen. Selv om du bare får noen råd og en krem for hemorroidesmerter, vil det å ha ro i sjelen om at dine anale smerter ikke er et tegn på noe alvorlig være vel verdt det.

Hva kan forårsake anal kløe om natten?

Det er et par forskjellige grunner for hvorfor du kan oppleve anal kløe om natten. For det først kan du helt enkelt være mer oppmerksom på følelsen når du er i sengen fordi det er færre andre stimuli som distraherer deg fra den. Hemorroider er en vanlig årsak, og hvis du opplever kløende hemorroider om natten, kan følgende tips hjelpe:

  • Ikke tørk for hardt når du bruker toalettet, da dette kan irritere huden
  • Unngå å spise svært krydret mat
  • Hvis du har nattesvette kan dette også irritere huden, så forsøk å holde soverommet ditt kjølig og bruke løst, pustende nattøy

Hvor lenge varer anale smerter?

Dessverre er det ikke noe enkelt svar på dette spørsmålet. Det avhenger svært mye av den spesifikke årsaken for dine anale smerter og hvor alvorlig tilstanden din er. I de fleste tilfeller vil forstoppelse og hemorroidesmerter bli bedre etter noen dager, mens et analt sår eller en sprekk vanligvis vil heles på noen få uker. For alle disse tilstandene kan imidlertid helbredelse ta lenger enn dette i enkelte tilfeller.

Du kan bidra til å få ting til å gå raskere ved å følge rådene ovenfor om kosthold og livsstil, samt unngå å klø deg rundt anus eller bruke parfymerte produkter (som dusjgelé) på området. Det er også viktig å holde baken din ren og tørr, da dette vil gi deg den beste muligheten til å bli kvitt det raskt og enkelt.

This site is registered on wpml.org as a development site.