Hopp til innholdet

Anale klumper

Å finne en klump hvor som helst på kroppen kan skape bekymring, og dette er spesielt sant når det gjelder anale klumper. Folk er ofte flaue over å snakke om å ha en kløende eller smertefull klump eller klumper rundt anus  , men det er imidlertid viktig å ikke overse disse symptomene.

Det er et bredt utvalg av mulige årsaker til en klump på rumpehullet ditt, og de fleste kan behandles. For å ha best mulig sjanse til å komme deg helt, er en tidlig diagnose viktig.

Denne siden dekker noen av de vanligste årsakene til anale klumper, hvilke symptomer å holde øye med, sammen med informasjon om diagnose og mulige behandlinger.

Årsaker til anale klumper

Et bredt utvalg av forskjellige faktorer kan forårsake utviklingen av an ale klumper. Utseendet på, følelsen av, plasseringen av og medfølgende symptomer kan hjelpe deg å avgjøre årsaken for den lille klumpen på anus, men det er imidlertid viktig å få time med en lege for en nøyaktig diagnose. Dette vil på sin side la deg finne den beste behandlingen.

Hemorroider

En av de vanligste årsakene til å ha kløende klumper rundt anus er hemorroider. Disse er forstørrede blodårer som kan utvikle seg enten inne i eller på utsiden av baken din. De kan se ut og føles som en klump av ertestørrelse i anus eller rundt kantene på den. 

I tillegg til selve den perianale klumpen , er det et antall av andre symptomer du kan lide fra når du har hemorroider. Disse inkluderer:

  • Blødning ved avføring (blodet er vanligvis klart rødt)
  • Smerter, kløe eller sårhet i området
  • Slimete mukus på toalettpapiret etter tarmbevegelser
  • En følelse av at du fortsatt må få ut avføring etter å ha bæsjet

Hemorroider og den tilknyttede klumpen i endetarmen eller under huden rundt anus kan være resultatet av flere forskjellige faktorer. De kan for eksempel være fra strekking når du går på toalettet (vanlig i forstoppelse), fra å løfte svært tunge gjenstander og til og med at den anale kanalen svekkes naturlig ettersom du blir eldre. Hemorroider er også vanlige under graviditet og etter fødsel.

De gode nyhetene er at de røde eller lilla klumpene på anus fra hemorroider normalt forsvinner etter noen dager eller uker med hjemmebehandlinger (se delen for Behandling nedenfor). I mer alvorlige tilfeller vil du imidlertid kanskje vurdere sykehusbehandling.

Det er et antall kirurgiske og ikke-kirurgiske alternativer tilgjengelige, samt kremer og stikkpiller. Legen vil kunne gi deg råd om den beste handlingsplanen for dine omstendigheter.

Analfissur

En analfissur-klump kan utvikles når små kutt, rifter, sår eller lesjoner oppstår i eller rundt anus. Omtrent én av ti personer opplever slike skader på ett eller annet tidspunkt, og de er generelt resultatet av skade på slimhinnen i analkanalen eller anus.

Dette kan skje som et resultat av forstoppelse (fra en spesiell hard eller stor avføring), vedvarende diaré eller inflammatorisk tarmsykdom. Det kan også være på grunn av graviditet eller fødsel, og selv å ha uvanlige stramme anale lukkemuskler.

Andre vanlige symptomer på en analfissur inkluderer skarpe smerter under tarmbevegelser, dype, brennende smertre etter avføring (som kan vare i flere timer) og blødning når du bæsjer (vanligvis er blodet klart rødt).

Hvis du mistenker at du lider av en analfissur, anbefales det å gå til lege. De fleste lesjoner heles innen et par uker, selv om de kan komme tilbake, avhengig av årsaken. I enkelte vedvarende tilfeller der hjemmemidler og legemidler ikke er tilstrekkelige, er det kirurgiske alternativer tilgjengelige.

Anale hudfliker

En hudflik er en samling av overflødig hud, og de som formes rundt anus eller endetarm refereres til som anale hudfliker. De er et godartet og vanlig problem, og føles ofte som en liten klump på anus som er i samme farge som huden din (eller noe mørkere).

Det er mange mulige årsaker for hvorfor en person kan utvikle anale hudfliker. Noen av de vanligste inkluderer:

  • Irritasjon eller friksjon (for eksempel på grunn av stramme klær, trening eller å sitte i lange perioder)
  • Crohns sykdom
  • Forstoppelse og strekking under avføring
  • Diaré (på grunn av avføringens syrlige natur og mer hyppig tørking med grovt, tørt toalettpapir)
  • Som en bivirkning av hemorroider eller andre tilstander som analfissurer

I de fleste tilfellene er de ikke smertefulle og blør ikke. Faktisk legger enkelte ikke engang merke til at de har dem.

I andre tilfeller kan anale hudfliker imidlertid klø, føles sensitive eller ukomfortable. Hvis det er tilfelle, kan de fjernes av helsepersonell som bruker teknikker som kryokirurgi, fjerning ved klipping og elektrokauterisering. 

Det er viktig at du ikke forsøker å fjerne disse hudflikene – eller noen annen type anale klumper – selv. Dette kan være svært smertefullt og resultere i komplikasjoner som infeksjon.

Perianalt hematom

Hvis du har en smertefull lilla klump nær anus som ser litt ut som et blåmerke, kan du ha et perianalt hematom. Dette utvikles når blod lekker fra en sprukket blodåre i analregionen og samles under overflaten på huden. Blodet kan deretter starte å klumpe seg, og det kan gjøre tilstanden mer smertefull. 

Et perianalt hematom kan være så lite som en centimeter tvers over eller så stort som en golfball. Jo større klumpen er, jo mer sannsynlig er det at den vil forårsake smerter og ubehag. De varer typisk i en uke eller to, selv om det kan ta lenger før den faktiske perianale klumpen forsvinner fullstendig.

På grunn av at blodårene i dette området er små og sensitive for trykk, er det mange forskjellige faktorer som kan føre til at de sprekker. Som sådan kan et perianalt hematom utvikles som et resultat av aktiviteter som:

  • Kronisk forstoppelse
  • Graviditet og fødsel
  • Å løfte svært tunge gjenstander
  • Alvorlig hosting eller nysing
  • Skade 
  • Inngripende medisinske prosedyrer eller kirurgi
  • Å sitte i lange perioder

Hovedsymptomene å se opp for er en lilla klump på anus, smerter og sensitivitet mot trykk, hevelse og vanskeligheter med å sitte. Blødning kan også oppstå, men skjer vanligst etter at de innledende anale klumpene har utviklet seg.

I de fleste av tilfellene vil et perianalt hematom heles av seg selv. Hvis du imidlertid har ett som er spesielt stort eller smertefullt, kan leger anbefale å få det tømt eller noe av blodet fjernet med en sprøyte.

Analvorter

Analvorter er en type kjønnsvorter funnet i og rundt anus. De er generelt ganske små og forårsaker vanligvis ikke smerter eller ubehag.

Faktisk er enkelte ikke engang klar over at de har dem. Så hvis du ser en liten hvit klump på anus , men ikke har noen andre symptomer, kan det være analvorter.

I tilfeller der de vokser seg større, kan analvorter begynne å klø eller irritere. Det er også en risiko for at de kan spre seg til kjønnsorganene, som kan resultere i en klump mellom vagina og anus eller vorter på vulva, livmorhals, penis eller skrotum.

Analvorter forårsakes av det menneskelige papillomaviruset (HPV), som er en seksuelt overført infeksjon. Det kan gis videre gjennom enhver hud-til-hud kontakt med det infiserte området.

Det er et antall måter å behandle analvorter på, inkludert en krem eller væske påført på området, å fryse vortene, og å fjerne dem kirurgisk.

Mollusker kontagiosum

En annen viral sykdom som kan forårsake anale klumper er mollusker. De resulterer i lesjoner kjent som papuler som former seg på huden og som kan variere i farge, men som vanligvis er glatte, faste og kuppelformede. De kan klø, men vil mest sannsynlig ikke forårsake smerter.

De fleste tilfeller av mollusker forsvinner av seg selv, men dette kan ta flere måneder. Viruset er smittsomt og å klemme eller klø på flekkene kan spre det videre på kroppen din.

Det er noen behandlinger en lege kan anbefale, fra topiske kremer og stikkpiller til mindre inngrep for å fjerne klumpene.

Kviser

En mindre alvorlig tilstand som kan resultere i anale klumper er kviser. Disse føles generelt som en myk klump på anus som ikke er smertefull. De formes typisk når porer i huden blir tilstoppet med døde hudceller og olje, og deretter fylles med puss som et resultat (i likhet med kviser du kan finne andre steder på kroppen).

Selv om de ikke vanligvis er smertefulle, kan irritasjon på området få kviser til å føles ømme eller ukomfortable.

De gode nyhetene er at anale kviser vanligvis forsvinner av seg selv relativt enkelt. Det beste rådet er å holde området rent og tørt og unngå å bruk av voks eller barbering, fordi dette vil irritere huden.

Til slutt, ikke forsøk å klemme ut kvisene, fordi dette kan resultere i infeksjon og gjøre situasjonen verre.

Anal kreft

Hvis du finner en hard klump nær anus under huden, er det forståelig hvis du begynner å bekymre deg for kreft. Det første punktet å notere seg er at anal kreft er en sjelden sykdom, så anale klumper er mest sannsynlig et resultat av andre tilstander, som de diskutert ovenfor.

Likevel, tidlig oppdagelse av enhver form for kreft gjør den enklere å behandle. Derfor, hvis du er bekymret for en anal kreftklump, er det viktig å få den kontrollert av en lege så snart som mulig.

Anal kreft gir noen ganger ingen symptomer i det hele tatt, eller symptomer som ligner andre tilstander som hemorroider. De vanligste tegnene å være på vakt for inkluderer:

  • Smerter og kløe rundt anus
  • Blødning fra anus
  • Slimutsondring fra anus
  • Små anale klumper
  • Tarminkontinens 
  • Et behov for å gå på toalettet hyppigere og løsere avføring

Nå til dags kan anal kreft vanligvis behandles hvis den oppdages tidlig. Hovedbehandlingen for sykdommen er kjemostråling eller kjemoradioterapi, som er en kombinasjon av radioterapi og kjemoterapi. 

Kirurgi kan også være et alternativ avhengig ov omstendighetene, og et spesialist pleieteam vil skape en behandlingsplan som er passende for deg. 

Diagnose

Når du går til lege for anale klumper vil du vanligvis bli stilt spørsmål om symptomene dine, toalettvaner og andre relevante faktorer. I mange tilfeller vil de kanskje også ønske å foreta en visuell undersøkelse av anus. Dette er ofte tilstrekkelig for å diagnostisere problemet, men det kan også være nødvendig å utføre en fysisk undersøkelse.

Det er et par forskjellige metoder en lege kan bruke til å utføre en rektalundersøkelse. De vil kanskje måtte føre inn en smurt, behansket finger i anus for å kontrollere om noe er unormalt. Alternativt, hvis du har en klump i endetarmen vil de kanskje føre inn et kamera for å ta en bedre titt. 

Mange føler seg flaue over prospektet over å snakke om fastlegen sin om anusklumper eller å få utført disse diagnostikktestene. Selv om slike følelser er naturlige er det imidlertid viktig å ikke la dem stå i veien for å få en diagnose og behandling. I nesten alle situasjoner vil en tidlig oppdagelse gi deg en bedre sjanse for en fullstendig og rask helbredelse. 

Husk at leger er vant til å se pasienter med anale klumper og andre slike tilstander. De vil sikre at du føler deg komfortabel gjennom hele avtalen din, og at du alltid blir behandlet med respekt og verdighet.

Ikke glem at du kan be om at en mannlig eller kvinnelig lege utfører undersøkelsene, avhengig av hva som får deg til å føle deg bedre. Hvis det hjelper kan du også ta med deg en venn for moralsk støtte.

Behandling av anale klumper

 

Som diskutert ovenfor er det mange forskjellige behandlinger tilgjengelige for anale klumper. Legen vil foreskrive riktig handlingsplan avhengig av den nøyaktige diagnosen. Dette kan være alt fra en topisk krem, stikkpiller, avføringsmidler eller en kirurgisk prosedyre. 

I tillegg til medisinsk behandling er det flere midler du kan bruke for å enten forhindre eller behandle anale klumper forårsaket av forstoppelse, hemorroider, analfissurer og lignende faktorer. De inkluderer enkle livsstilsendringer og hjemmemetoder, for eksempel:

  • Spise rikelig med fiber som del av et balansert kosthold (som brun ris, grov pasta, belgfrukter, frukt og grønnsaker)
  • Drikke seks til åtte glass vann om dagen for å sikre at du holder deg hydrert
  • Trene regelmessig og holde deg aktiv i løpet av dagen
  • Unngå å sitte ned i lange perioder av gangen
  • Ikke ignorere behovet for avføring
  • Ikke strekke ved avføring
  • Ta smertestillende for å lindre ubehag
  • Ta et mildt avføringsmiddel
  • Ta et varmt bad for å lindre området og lindre kløe
  • Bruke fuktig toalettpapir snarere enn tørt for å unngå å irritere huden
  • Holde området rent og tørt
  • Bruke et kaldt kompress på det påvirkede området
  • Sitte på en smultringformet pute snarere enn en hard overflate

Vanlige spørsmål om anale klumper

Når bør du gå til en lege om anale klumper?

Som en generell regel, hvis du noensinne har en håndgripelig klump i anus er det anbefales det å oppsøke lege for det. I de fleste tilfeller vil den mest sannsynlig være godartet, men det er best å være sikker ved å få en offisiell diagnose. Ikke la flauhet eller frykt for å kaste bort fastlegens tid hindre deg fra å bestille time.

Hvilke symptomer på anale klumper bør jeg bekymre meg for?

Hvis du har anale klumper, opplever du mest sannsynlig også andre symptomer. Mange av disse trenger du ikke å være engstelig for, men hvis du har noen av følgende, bør du raskt snakke med lege:

  • Kontinuerlig eller kraftig blødning
  • Alvorlige smerter som sprer seg eller blir verre
  • Flere medfølgende symptomer som feber, hevelse og rødhet
  • Uforklarte endringer i tarmbevegelser 
  • Pusslignende utflod fra analklumpene
This site is registered on wpml.org as a development site.