Hopp til innholdet

Vaginal tørrhet

Opplever du vaginal tørrhet Hvis svaret er ja, er du ikke alene. 

Selv om de fleste kvinner ikke vil snakke om det, kan vaginal tørrhet skje i hvilken som helst alder og av et antall forskjellige årsaker. 

For noen kan det virke som et lite helseproblem å ha, men vaginal tørrhet kan ødeleggende påvirke sexlivet ditt og din mentale helse. Enten du opplever kronisk vaginal tørrhet eller du bare opplever tørrhet nå og da, vil veiledningen nedenfor forklare alt du trenger å vite om vaginal tørrhet

Hva er hovedårsakene til vaginal tørrhet?

Normal er veggene i vaginaen smurt med et tynt lag av gjennomsiktig væske. Denne væsken er designet for å holde fôret i vaginaen din sunt og elastisk. 

Hvis du opplever en reduksjon i østrogennivåer, reduserer dette mengden av fukt som er tilgjengelig, og forårsaker vaginal tørrhet. Det er flere grunner til hvorfor dette kan skje. 

Menopause

Vaginal tørrhet er utrolig vanlig under menopause og enda hyppigere i kvinner etter endringen. Menopause kan også gjøre vaginaen tynnere og mindre elastisk. Dette er kjent som en tilstand kalt vaginal atrofi, som kan gjøre seksuelt samleie smertefullt.

Fødsel og amming

Det er vanlig at vaginaen føles tørrere og mindre smurt etter fødsel. Dette er fordi det er lavere nivåer av østrogen i kroppen sammenlignet med mens du var gravid. Hvis du ammer vil du også ha mindre østrogen i kroppen, som kan bidra til vaginal tørrhet. 

Stråling eller kjemoterapi

Kjemoterapi og stråling kan forårsake et tap av østrogenproduksjon i eggstokkene dine, og føre til lignende symptomer som menopause, som vaginal tørrhet, tynnere vagina og smerte under seksuelt samleie. 

Anti-østrogen legemidler

Hvis du tar anti-østrogen legemidler for livmorfibroider eller endometriose, kan disse forårsake vaginal tørrhet. 

Kirurgisk fjerning av eggstokkene

Hvis du har fjernet eggstokkene dine og du ikke allerede hadde gått gjennom menopause, vil kroppen din nå starte å gå gjennom denne endringen. Dette betyr at du vil oppleve de samme symptomene som menopause, inkludert vaginal tørrhet. 

Utilstrekkelig forspill

Hvis du opplever vaginal tørrhet når du har sex, kan dette være på grunn av en mangel på forspill. Kvinner trenger forskjellige typer og varighet av stimulering for å bli fuktige for seksuelt samleie, så din vaginale tørrhet kan være forårsaket av utiltstrekkelig forspill. 

Andre mulige årsaker: 

 • Antidepressiva 
 • Allergi- og forkjølelseslegemidler
 • En autoimmun lidelse 
 • Depresjon eller stress
What are the main causes of vaginal dryness?

Hva er de vanligste symptomene på vaginal tørrhet?

De vanligste tegnene på vaginal tørrhet inkluderer:

 • Å føle seg sår eller klø i og rundt vaginaen din
 • Smerte eller ubehag under sex
 • Hyppig trang til å urinere
 • Vedvarende urinveisnfeksjoner

Det er verdt å merke seg at noen av symptomene ovenfor, så som vaginal tørrhet og sårhet og en hyppig trang til å urinere, kan også være tegn på andre seksuelle helseproblemer som infeksjoner, så det er alltid en god idé å gå til fastlegen din for en full seksuell helsekontroll.

Hvordan blir vaginal tørrhet diagnostisert?

Hvis du tror at du kan oppleve vaginal tørrhet, bør du gjøre en avtale med fastlegen din for å diskutere symptomene dine og eventuelle mulige behandlinger. 

Under avtalen din vil legen din utføre en bekkenundersøkelse for å sjekke vaginaen din for fortynning eller rødhet. Dette vil også la dem utelukke andre mulige årsaker for vaginal tørrhet, som en infeksjon. 

Fastlegen din kan også fjerne celler fra vaginalveggen din eller livmorhalsen for å gjøre en celleprøve og ta en blodprøve for å sjekke hormonnivåene dine og andre eventuelle problemer som kan forårsake din vaginale tørrhet. 

Denne fysiske undersøkelsen bør ikke være smertefull, men enkelte kvinner synes den er ukomfortabel. Under avtalen din kan det også være en god idé å stille legen din eventuelle spørsmål du kan ha om din vaginale tørrhet og sexlivet ditt generelt.

Hva er de beste behandlingene for vaginal tørrhet?

Vaginal fuktighetskrem

Vaginal tørrhet er sjeldent et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand. Du kan vanligvis behandle det hjemme med en reseptfri vaginal fuktighetskrem, som Multi-Gyn LiquiGel, for å supplere den naturlige fuktigheten i vaginaen din. Du trenger ikke en resept og kan kjøpe Multi-Gyn LiquiGel på nett og på apoteker.

Lokal østrogen

Når det gjelder behandling av vaginal tørrhet gjennom fastlegen din, kan de anbefale å bruke lokal østrogen. Dette er en type østrogen som innføres direkte i vaginaen. 

Det er flere typer av lokal østrogen, inkludert:

 • En vaginal ring – Dette er en ring som inneholder østrogen som innføres i vaginaen i 90 dager om gangen. 
 • Vaginal gel
 • Vaginal krem 
 • Vaginal tablett 

Når bør du gå til fastlegen din om vaginal tørrhet?

Hvis du har forsøkt husholdningsmidlene ovenfor og du fortsatt opplever vaginal tørrhet, bør det å gå til fastlegen din være det neste du gjør. 

Du bør også gå til legen din hvis du opplever andre symptomer, som en uvanlig vaginal utflod eller blødning mellom menstruasjonene dine.

Hvis du har vaginal tørrhet på grunn av menopause eller en endring i hormonnivåene dine, kan fastlegen din foreskrive legemidler som øker østrogennivåer i kroppen din.

Hvordan behandle vaginal tørrhet hjemme

Det er flere behandlinger tilgjengelige for vaginal tørrhet, men hvis du foretrekker å forsøke å behandle dette problemet selv hjemme, uten å gå til fastlegen din, vil du kanskje prøve følgende:

Bruk vaginal fuktighetskrem

Du kan finne vaginale fuktighetskremer som er spesielt designet for å bekjempe vaginal tørrhet, som Multi-Gyn LiquiGel. Disse plasseres direkte inn i vaginaen din for å holde den fuktig. Sørg for at den vaginale fuktighetskremen du velger er duftfri; ellers kan du utvikle en soppinfeksjon.

Bruk vannbaserte glidemidler

Før du engasjerer deg i seksuelt samleie kan det være en god idé å bruke et vannbasert glidemiddel. Dette kan påføres i og rundt vaginaen din og på partnerens penis. Glidemidler kan også brukes for å tilrettelegge for masturbering og for å nyte sexleketøy. 

Unngå glidemidler som inneholder vaselin eller glyserin, da disse kan forårsake irritasjon og gjøre kondomer mindre effektive.

Ha mer forspill

Vaginal tørrhet kan forårsakes av en mangel på forspill, spesielt hvis du for det meste legger merke til vaginal tørrhet under samleie. Ved å ha mer forspill vil du øke blodstrømmen til vaginaen og oppmuntre til mer vaginal sekresjon. 

Gjør bekkenbunnøvelser

Bekkenbunnøvelser bidrar til å styrke veggen i vaginaen din, som, på sin side, kan bidra til en reduksjon i vaginal tørrhet og dyspareuni-symptomer. De har også evnen til å forbedre det helhetlige sexlivet ditt og gjøre seksuelt samleie bedre.  

What does a healthy vagina smell like?

Hvordan behandle kronisk vaginal tørrhet?

Hvis du har forsøkt flere behandlinger og du fortsatt sliter med vaginal tørrhet, har du større risiko for smertefullt seksuelt samleie, lavt seksuelt begjær og bakterie- eller soppinfeksjoner. 

Det er også viktig å engasjere deg i regelmessig seksuell aktivitet selv om du ikke føler deg i stand til å engasjere deg i penetrering. Snakk med partneren din om hva som føles godt og fokuser på mye forspill. 

 

Vaginal tørrhet og menopause

Vaginal tørrhet er svært vanlig hos kvinner som går gjennom menopause og post-menopause. Dette er fordi østrogen- og progesteronnivåene dine synker uner menopause, noe som kan forårsake et utvalg av symptomer, inkludert vaginal tørrhet. 

Andre symptomer du kan oppleve under og etter menopausen relatert til vaginal tørrhet inkluderer:

 • Irritasjon, brennende følelse eller kløe
 • En lav sexlyst
 • Blødning etter sex
 • Gjentatte UTI-er

Vaginal atrofi kan også oppstå etter menopausen, og dette kan bidra til vaginal tørrhet. For å bekjempe denne tilstanden kan du prøve reseptfrie fuktighetsmidler som Multi-Gyn LiquiGel. 

Regelmessig seksuell stimulering kan også bidra til å kjempe mot vaginal atrofi, da dette bidrar til å øke vaginal blodstrøm og vaginal sekresjon. 

Du vil også kanskje spørre fastlegen din om vaginale dilatorer som kan bidra til å strekke og forstørre vaginaen når den blir tettere. 

Amming og vaginal tørrhet

Amming endrer hormonnivåene i kroppen din, og dette kan få enkelte kvinner til å oppleve visse seksuelle endringer, som vaginal tørrhet. 

Oxytocin, østrogen og prolactin spiller alle en viktig rolle for både amming og seksuell opphisselse. Perioden etter fødsel og ammin kan imidlertid forårsake en senkning i østrogennivåer, som kan forårsake vaginal tørrhet. 

Hvis du sliter med amming og vaginal tørrhet, er det flere kremer for vaginal tørrhet som er trygge for ammende mødre. Disse kan også brukes for å lette seksuelt samleie.

Du kan også prøve et vannbasert glidemiddel, og du må sørge for at du holder deg hydret. 

Hvis du opplever alvorlig vaginal tørrhet under amming, gjør en avtale med fastlegen din, som kan sjekke at du ikke har noen underliggende tilstander som en infeksjon, diabetes eller vaginismus som kan forårsake din vaginale tørrhet. 

 

Hvordan forebygge vaginal tørrhet

Det er flere måter du kan forhindre eller minimere vaginal tørrhet, inkludert:

 • Ha regelmessig sex
 • Vask deg kun med parfymefrie såper 
 • Bruk et mildt vaskemiddel 
 • Bruk mer tid på forspill

 

 

Vanlige spørsmål om vaginal tørrhet

Hvorfor er vaginaen min tørr?

Vaginal tørrhet er vanligvis koblet til lave nivåer av østrogen i kroppen. Dette kan forårsakes av menopause, prevensjonsmidler, fødsel, amming og kreftbehandling. Enkelte kvinner opplever også vaginal tørrhet på grunn av utilstrekkelig opphisselse.

Hvordan føles vaginal tørrhet?

Vaginal tørrhet kan få deg til å føle deg sår og klø i og rundt vaginaen din. Det kan også gjøre sex smertefullt eller ukomfortabelt. Enkelte kvinner føler også trang til å urinere oftere og er mer mottakelige for urinveisinfeksjoner.

Hvordan bli kvitt vaginal tørrhet?

Det er flere behandlinger tilgjengelige for vaginal tørrhet, inkludert topiske østrogenkremer, vannbaserte glidemidler, og, Osphena, som er en pille som er designet for å redusere symptomene på vaginal tørrhet.

Hvorfor blir jeg tørr etter at jeg kommer?

Tørrhet under samleie er vanlig hos kvinner og forårsakes typisk av lavere nivåer av østrogen i kroppen. Dette betyr at selv om du nyter sex, kan du fortsatt oppleve vaginal tørrhet. For å bekjempe vaginal tørrhet under sex, bruk et vannbasert glidemiddel og sikre at du nyter nok forspill før du engasjerer deg i penetrerende sex.

I hvilken alder slutter en kvinne å bli våt?

Vaginal tørrhet er vanligere i kvinner i menopause og post-menopause. Dette er fordi eggstokkene slutter å produsere det kvinnelige hormonet østrogen, som kan forårsake symptomer som vaginal tørrhet, en lav sexlyst og smerte under seksuelt samleie.

This site is registered on wpml.org as a development site.