Hopp til innholdet

Hemorroider

Hemorroider  er en vanlig medisinsk tilstand der blodårer i og rundt anus blir forstørret eller hovne. Dette skjer ofte som et resultat av økt press i dette området av kroppen, som kan oppstå av et antall grunner. 

Det er mange forskjellige typer og stadier av hemorroider. Symptomene du opplever kan variere betraktelig avhengig av dette, det samme kan alvorlighetsgraden av tilstanden.

Denne siden vil gi deg informasjon om de forskjellige typene  hemorroider, samt noen av de mulige årsakene og hemorroidesymptomene du kan forvente deg.

Den vil også diskutere noen av de mest effektive alternativene for hemorroidebehandling. Disse inkluderer hjemmemidler for å lindre smerter og ubehag, samt sykehusbehandling for fjerning av hemorroider. 

Fortsett å lese for å lære enkle tips for måter du kan forhindre hemorroider fra å utvikle seg i første omgang. 

Typer og stadier av hemorroider

Anus er fôret med blodårer og når disse svulmer eller blir hovne, kan de utvikle seg til hemorroider. 

Det er to vanlige hemorroidetyper, avhengig av hvor de er på kroppen:

  • Interne hemorroider – Disse utvikles inne i endetarmen eller analkanalen.
  • Eksterne hemorroider – Disse utvikler seg på utsiden av anus.

Interne hemorroider kan videre deles inn i fire typer på en skala:

Førstegrads

Disse forblir inne i endetarmen og kan blø, men har få eller ingen andre symptomer.

Andregrads

Disse kan komme ut av anus (fremfaller), for eksempel under tarmbevegelser, men gå tilbake inn i anus igjen av seg selv.

Tredjegrads

Disse fremfaller også, men går bare tilbake inn igjen hvis du skyver dem inn manuelt.

Fjerdegrads

Disse fremfaller utenfor anus og kan ikke skyves inn igjen

Fremfalte, trombosehemorroider og portvaktshemorroider

Fremfalte hemorroider er alle som svulmer eller kommer ut av anus, noe som kan skje med både interne og eksterne hemorroider.

Samtidig er trombosehemorroider de som utvikler en blodpropp på innsiden. Dette er mer vanlig med eksterne hemorroider, men kan også skje med interne hemorroider .

Til sist, en portvaktshemorride er en liten og harmløs hudflik som er igjen etter at en analfissur helbredes.

Det er mulig å ha både én type hemorroide eller utvikle noen eller alle av disse variasjonene samtidig. Typen hemorroider du lider av, samt alvorlighetsgraden deres, vil ha en effekt på både hemorroidesymptomene dine og behandlingsalternativene.

Hva forårsaker hemorroider?

Spørsmålet om hva som forårsaker en hemorroide er vanskelig å besvare. Det er mange forskjellige mulige faktorer som kan bidra til utviklingen av hemorroider ,og det kan være vanskelig å peke ut den spesifikke årsaken for din hemorroide.

Som en generell veiledning er hemorroider vanligvis forårsaket av økt eller overdrevet press i lavere rektum. Noen av aktivitetene og risikofaktorene som kan resultere i dette er oppført nedenfor.

Forstoppelse

En av de mer vanlige årsakene for hemorroider er forstoppelse. Dette kan være en bidragende faktor til hemorroider av flere grunner.

For det første kan både det å strekke under tarmbevegelser og å tilbringe lange perioder på toalettet få blodårene i anus til å strekke seg på grunn av det økte presset. Dette er sant uavhengig om du har forstoppelse eller ikke. 

I tillegg er en bivirkning ved å ha forstoppelse at avføringen din kan være større, hardere og tørrere enn vanlig. Dette kan på sin side forårsake skade på anus under avføring. På den andre enden av spekteret kan kronisk diaré også forårsake eller forverre en hemorroide.

En stillesittende livsstil

Å ha en livsstil som mangler aktivitet kan bidra til et antall helsetilstander, deriblant hemorroider. Hvis du tilbringer mye tid med å sitte, kan det legge ekstra press på blodårene i anus og øke risikoen for å utvikle en hemorroide.

På lik linje er det å være overvektig eller fet koblet til en høyere risiko for hemorroider på grunn av det ekstra stresset på kroppen. 

En mangel på trening og bevegelse kan også redusere hastigheten av fordøyelsessystemet ditt, og gjøre det mer sannsynlig at du vil lide av forstoppelse – en annen årsak til hemorroidesymptomer.

Tunge løft

En annen aktivitet som er koblet med utviklingen av hemorroider er å løfte svært tunge gjenstander. Dette kan være alt fra vekter på treningssenteret til møbler rundt i huset eller gjenstander relatert til jobben din.

Problemet skjer når du ikke bruker riktig teknikk. Hvis du for eksempel anstrenger deg, grynter eller holder pusten, kan det legge press på magen din og resultere i en hemorroide.

Graviditet og fødsel

Hemorroider påvirker mennesker av alle kjønn og det som forårsaker hemorroider hos menn er i hovedsak det samme som forårsaker hemorroider hos kvinner. Det største unntaket fra dette er at hemorroider kan forårsakes av graviditet.

Dette er både på grunn av den ekstra vekten og presset fra babyen, samt en økning i produksjonen av hormonet progesteron som får blodårene til å slappe av. I tillegg kan anstrengelse under fødselen selv både forårsake hemorroider og forverre de som allerede er der. 

Hemorroidesymptomer

 Hemorroidesymptomene du opplever kan variere i ganske stor grad, avhengig av type, plassering og alvorlighetsgrad av hemorroidene dine.  Interne hemorroidesymptomer er for eksempel ofte ikke så intense eller åpenbare som de for eksterne hemorroider. Faktisk innser mange ikke engang at de har dem.

Akkurat som med årsakene for hemorroider, er symptomene på hemorroider hos menn i hovedsak de samme som symptomene på hemorroider hos kvinner. 

Noen av de hyppigst rapporterte hemorroidesymptomene inkluderer:

  • Klumper i og rundt anus
  • En anus som klør
  • Små mengder med klart, rødt blod etter tarmbevegelser (dette kan være på toalettpapiret, i toalettet eller i avføringen din)
  • Smerter rundt anus, for eksempel når du bruker toalettet
  • En følelse av at at du fortsatt må bæsje etter at du har hatt avføring
  • Slimete mukus på toalettpapiret eller i undertøyet ditt 
  • Generelt ubehag i analregionen
  • Hevelse rundt anus
  • En spesielt hoven hemorroide kan blokkere tarmbevegelsene dine

Fremfalte hemorroider

Hvis du har interne hemorroider, kan disse fremfalle (komme ut av anus, for eksempel under tarmbevegelser). I enkelte tilfeller kan du skyve dem inn igjen, men dette er ikke alltid mulig avhengig av den hemorroidetypen du har. 

Hvis du lider av fremfalte hemorroider, kan disse være smertefulle når du sitter og føles ømme ved berøring. 

Symptomer på trombosehemorroider

I tillegg til symptomene ovenfor, kan de som lider av trombosehemorroider oppleve alvorlige smerter, hevelse eller betennelse og føle en hard hemorroide rundt anus. 

De har også en tendens til å ha en blåaktig farge på grunn av blodproppen i dem – i likhet med et blåmerke – som er én måte å skille dem fra vanlige hemorroider.

Du kan også ha hørt om en poppende trombosehemorroide. På grunn av oppbygning av trykk og blod inne i dem, kan trombosehemorroider noen ganger sprekke. Dette kan resultere i mer intense smerter og blødning, som varer alt fra et par sekunder til flere minutter. 

Det høres kanskje skremmende ut, men i de fleste tilfeller er det ikke noe å bekymre seg for. Hvis du imidlertid opplever kraftig blødning, eller at den ikke stopper etter 10 minutter, bør du søke umiddelbar medisinsk pleie.

Andre komplikasjoner

Komplikasjoner med hemorroider er sjeldne, men kan forekomme. De kan for eksempel bli infisert eller utvikle seg til en mer alvorlig tilstand slik som en anal fistel. 

Det er også mulig at en hemorroidehudflik kan forme seg. Dette oppstår vanligvis som et resultat av den overflødige huden som produseres av hemorroider og blir etterlatt når de krymper. Anale hudfliker er normalt smertefrie og blør ikke, men de kan være ukomfortable og kan måtte fjernes kirurgisk.

Én potensiell komplikasjon av fremfalte hemorroider er at de kan bli kvalt. Dette betyr at blodforsyningen til dem er avskåret, og det kan resultere i alvorlige smerter og kan kreve hemorroide kirurgi.

Hemorroidebehandling

For de fleste vil en hemorroide forsvinne av seg selv uten behov for medisinsk hemorroidebehandling. Dette er spesielt sant for små hemorroider og de som bare har mindre symptomer.

Ved å bruke enkle hjemmemidler og reseptfrie legemidler for hemorroider, som hemorroidekrem eller stikkpiller – tabletter som du fører inn i rektum – kan du lindre hemorroidesymptomene dine og bli kvitt hemorroidene raskt.

Hjemmemidler for hemorroider

Hvis du opplever smertefulle eller irriterende hemorroidesymptomer, prøv følgende anbefalinger:

  • Senk analregionen (eller hele kroppen) ned i et varmt bad for å bidra til å lindre kløe og sårhet.
  • Trykk en ren klut vridd opp i isvann (eller en ispakning pakket i en ren klut) mot det påvirkede område for å lindre hemorroidesymptomene. 
  • Etter avføring, bruk fuktige servietter snarere enn tørt toalettpapir for å tørke deg i baken. Dette vil agitere området mindre.
  • Når du tørker deg i baken, bruk en klappende bevegelse snarere enn å gni. Dette vil irritere huden mindre.
  • Bruk en hemorroidekrem direkte på huden for å gi lindring fra smerter, kløe og andre hemorroidesymptomer.
  • Bruk hemorroidestikkpiller – tabletter som du fører inn i endetarmen for å gi lindring fra hemorroidesymptomene.
  • Vurder andre legemidler mot hemorroider etter behov, for eksempel smertestillende midler.
  • Andre taktikker for å lindre forstoppelse inkluderer å spise et kosthold med mye fiber, holde deg hydrert, ikke ignorere trangen til å ha avføring og å holde deg fysisk aktiv. Avføringsmidler kan være nyttige hvis kostholds- og livsstiltiltak ikke hjelper.
  • Du kan lette presset på blodårene i anus ved å ikke sitte for lenge på toalettet eller strekke ved avføring. 

Medisinske prosedyrer for fjerning av hemorroider

I tilfeller av alvorlige hemorroider eller en kronisk hemorroide, er anbefalingene ovenfor kanskje ikke tilstrekkelig til å behandle tilstanden. Men ikke bekymre deg, da det er et antall både ikke-kirurgiske og kirurgiske sykehusprosedyrer tilgjengelige. Legen vil kunne gi deg råd om den mest egnede behandlingen for eksterne eller interne hemorroider for din tilstand. 

Ikke-kirurgisk behandling av hemorroider inkluderer:

Binding med elastikk

Binding med elastikk, som er der et gummibånd plasseres rundt basen av hemorroidene dine. Dette kutter av blodforsyningen slik at hemorroiden faller av.

Infrarød koagulering

Dette bruker infrarødt lys på visse deler av hemorroiden for å stoppe blodforsyningen og få den til å krympe.

Skleroterapi

Medisin injiseres inn i hemorroidene dine, noe som får dem til å skrumpe inn.

Elektroterapi

Elektroterapi er der en skånsom elektrisk spenning påføres en hemorroide for å få den til å krympe.

Trombektomi

Denne behandlingen for trombosehemorroider involverer i å foreta et lite kutt i proppen slik at den kan tømmes.

Under disse prosedyrene vil du være våken, men området vil være bedøvet, slik at det ikke gjør vondt. I de fleste tilfeller vil du kunne dra hjem samme dag. 

Kirurgisk hemorroidebehandling

Kirurgisk hemorroidebehandling inkluderer:

Hemorroidektomi

En form for hemorroidefjerning der hemorroidene dine skjæres ut

Arteribinding av hemorroider

Denne bruker sting til å kutte av blodforsyningen til en hemorroide og få den til å krympe.

Stiftet hemorroidopeksi

Hemorroidene dine stiftes tilbake inn i anus, slik at de ikke lenger vil fremfalle, men heller vil krympe.

Kirurgi for hemorroider kan være svært effektiv, men det er noe risiko involvert, og det er ingen garanti for at hemorroiden ikke vil komme tilbake. Du vil sove under prosedyren og trenger vanligvis å bli på sykehuset noen dager for å komme deg. 

 

Hemorroide forebygging

Forebygging er generelt bedre enn en kur, og de gode nyhetene er at det er mange kostholds- og livsstilsendringer du kan foreta for å redusere sjansene for å utvikle hemorroider. 

Forebygge forstoppelse

Noen av de mest effektive forslagene inkluderer måter å forebygge forstoppelse på, som:

  • Spise et kosthold som er rikt på mat med mye fiber. Dette inkluderer grov pasta, brun ris, grovbrød, nøtter, frukt og grønnsaker.
  • Drikke seks til åtte glass vann hver dag for å ha gode nivåer på hydrering (og unngå dehydrerende drikker slik som kaffe, cola og alkohol).
  • Ha en aktiv livsstil for å holde fordøyelsessystemet ditt i gang.
  • Ikke ignorere trangen til å ha avføring når du føler den.

Forebygge press på blodårer og endetarm

Det er også måter du kan unngå hemorroider på ved å ikke legge for mye press på blodårene i endetarm og anus. For eksempel:

  • Unngå å sitte i lange tider av gangen. Hvis du jobber ved et skrivebord hele dagen, prøv å reise deg og bevege deg rundt i et par minutter hver time.
  • Ikke tilbring for lenge på toalettet (ikke ta med deg telefonen din eller noe annet som kan distrahere deg på badet).
  • Bruk god teknikk når du løfter noe tungt og pust stødig hele tiden.
  • Oppretthold en sunn kroppsvekt.

 

Vanlige spørsmål om hemorroider

Vil hemorroider forsvinne av seg selv? 

Ja, hemorroider vil generelt forsvinne av seg selv. Dette kan imidlertid ta litt tid, så det anbefales å søke behandling. 

Hvordan blir du kvitt hemorroider?

Gjør prosessen med å bli kvitt hemorroider raskere ved å spise et kosthold med mye fiber, holde deg hydrert. holde deg aktiv og praktisere gode toalettvaner.

Disse inkluderer å ikke strekke for hardt, sitte for lenge på toalettet eller ignorere behovet for å ha avføring. For å bidra til å lindre hemorroidesymptomene, ta varme bad, bruk et kaldt kompress på det påvirkede området, behandle analregionen din forsiktig og bruk en topisk hemorroidekrem.

Hva skjer hvis du lar hemorroider være ubehandlet?

I de fleste av tilfellene vil det å la en hemorroide være ubehandlet ikke gi noen problemer. Du kan ganske enkelt innse at den tar lenger tid for å heles, eller at symptomene dine er mer alvorlige sammenlignet med hvis du hadde brukt hjemmemidler.

I enkelte tilfeller kan imidlertid komplikasjoner med hemorroider utvikle seg. Som sådan er det viktig å søke behandling hvis hemorroide symptomene dine ikke blir bedre i løpet av noen få dager

Når bør du gå til lege for hemorroider?

Selv om hemorroider vanligvis ikke er noe å bekymre seg om, bør du fortsatt oppsøke lege hvis symptomene dine ikke forsvinner på et par dager eller hvis de ser ut til å bli verre.

Dette er fordi det er visse mer alvorlige helsetilstander som kan ha lignende symptomer. Å få en nøyaktig diagnose hjelper deg å utelukke disse, eller å søke tidlig behandling for dem hvis nødvendig. På lik linje er det lurt å bestille time hvis du har en gjentakende eller kronisk hemorroide.

I tillegg, hvis du har en hemorroide og lider av noe av følgende, bør du oppsøke lege umiddelbart:

  • Kraftig eller kontinuerlig blødning
  • Puss som lekker fra hemorroidene dine
  • Feber eller skjelving
  • Alvorlige smerter
This site is registered on wpml.org as a development site.