Naar inhoud gaan

Waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte. Het begint met koorts, daarna komen over het hele lichaam rode bultjes en blaasjes. Deze blaasjes worden uiteindelijk korstjes. Het grote kenmerk van waterpokken is dat de bultjes erg kunnen jeuken. Doordat kinderen vaak gaan krabben aan de jeukende bultjes ontstaan er soms infecties, waardoor littekens kunnen ontstaan.

Waterpokken

De kenmerken van waterpokken zijn:

  • Koorts
  • Rode vlekken
  • Rode bultjes
  • Blaasjes met vocht
  • Jeuk
  • Korstjes

Heeft mijn kind waterpokken?

Als je er niet zeker van bent of je kind waterpokken heeft dan kun je de waterpokkentest doen. Door een aantal vragen te beantwoorden, krijg je een uitslag die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat je kind waterpokken heeft

Besmetting door waterpokkenvirus

Het virus is erg besmettelijk vanaf de dag voordat de vlekjes zichtbaar zijn en blijft besmettelijk totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Als een kind in je omgeving waterpokken heeft, dan is de kans aanwezig dat jouw kind ook waterpokken krijgt, tenzij je kind al eerder waterpokken heeft gehad. Je kunt zien of Waterpokken op dit moment bij jou in de buurt heerst:

Bijna ieder kind is voor het zesde levensjaar al een keer besmet geweest. Overigens komt waterpokken ook bij volwassenen voor. De besmetting vindt plaats via druppeltjes in de lucht die zich verspreiden als iemand die besmet is bijvoorbeeld hoest of praat. Het vocht uit de blaasjes is ook besmettelijk.

Incubatieperiode: tussen besmetting en symptomen

Na besmetting duurt het 2 tot drie weken voordat koorts en rode bultjes ontstaan. De besmetting heeft dus al plaatsgevonden voordat de eerste kenmerken te merken zijn. De tijd tussen besmetting en symptomen wordt de incubatieperiode genoemd.

Het verloop van waterpokken

Als je kind waterpokken heeft dan zal het eerst hangerig zijn en mogelijk wat koorts hebben. De bultjes zijn dan nog niet direct zichtbaar, maar volgen al snel. De bultjes ontstaan vaak eerst op de romp van het lichaam, maar verspreiden zich vaak over het hele lichaam. De rode bultjes worden uiteindelijk blaasjes waar vocht in zit. Deze blaasjes drogen in en er vormen zich dan korstjes. Het komt vaak voor dat er over een langere periode steeds weer nieuwe bultjes bijkomen. Het kan dus zijn dat je kindje tegelijkertijd korstjes en nieuwe rode bultjes heeft.
Niet bij ieder kind is het ziekteverloop hetzelfde. Sommige kinderen hebben een minimale hoeveelheid rode bultjes en andere kinderen zitten helemaal van top tot teen onder de bultjes.

waterkoopen
´

Wat is het waterpokkenvirus?

Als de eerste rode vlekjes tevoorschijn komen, is het meestal meteen duidelijk: je kind heeft waterpokken. Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, een erg besmettelijk virus. Bijna ieder kind krijgt het, meestal tussen het eerste en zesde levensjaar. Na besmetting duurt het zo’n 11 tot 21 dagen (de incubatieperiode) voor de eerste verschijnselen zich voordoen. Het start met een lichte koorts en daarna volgen de kenmerkende ‘waterpokken’, de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Wanneer je kindje veel krabt, kan dat voor littekens zorgen. Dit is meestal het gevolg van infecties die ontstaan doordat bacteriën de opengekrabde wondjes binnendringen. Maar over het algemeen is waterpokken een vrij onschuldige ziekte.

Hoe verloopt de waterpokken?

Stadium 1: koorts

Waterpokken begint met lichte koorts (tot 39 °C). Je kind wordt hangerig en voelt zich duidelijk niet lekker. Na één tot twee dagen verschijnen er rode vlekjes ter grootte van speldenknoppen, die overgaan in bultjes. De uitslag begint vaak op de romp.

Stadium 2: Jeuk en bultjes

De bultjes ontwikkelen zich tot kleine, met vocht gevulde blaasjes die hevig kunnen jeuken. Binnen de kortste keren zitten ze overal. De blaasjes zijn gemakkelijk open te krabben, maar barsten ook vanzelf open. Open blaasjes zijn zeer gevoelig voor infecties, waardoor littekens kunnen ontstaan.

Stadium 3: droge korstjes

De blaasjes drogen vanzelf in en vormen korstjes. Deze korstjes vallen na 9 tot 13 dagen vanzelf af zonder littekens achter te laten.

Jonge baby met waterpokken

Baby’s kunnen ook al waterpokken krijgen. Zij hebben vaak wel een mildere vorm van waterpokken dan jonge kinderen. Dit komt omdat baby’s vaak nog de beschermende antistoffen van de moeder in hun bloed hebben. Baby’s hebben deze antistoffen overigens alleen als de moeder vroeger zelf waterpokken heeft gehad.

Kan waterpokken terugkeren?

Als een baby waterpokken heeft gehad dan bestaat de kans dat het waterpokkenvirus later in de kinderjaren nog eens terug komt. Het virus kan zelfs terugkeren bij volwassenen. De kans op herhaling van de ziekte is iets groter als je als baby waterpokken hebt gehad dan als je op latere leeftijd waterpokken krijgt.

Zwanger en waterpokken?

Als een baby nog in de buik van de moeder is, kan het ook al waterpokken krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn als dit in een vroeg stadium van de zwangerschap is of vlak voor of na de geboorte van de baby. Meer over waterpokken tijdens de zwangerschap.

Kinderen met waterpokken

Als de eerste rode vlekjes tevoorschijn komen, is het meestal meteen duidelijk: je kind heeft waterpokken. Daarna ontstaan al snel andere symptomen van waterpokken, zoals blaasjes die jeuk veroorzaken.

Waterpokkenvirus bij kinderen

Over het algemeen is waterpokken een vrij onschuldige kinderziekte. Er kunnen echter wel littekens ontstaan die het gevolg zijn van infecties.

Deze kinderziekte wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is een erg besmettelijk virus.

Als een kindje waterpokken heeft gehad dan bestaat de kans dat waterpokken op latere leeftijd nog eens terugkomt. De kans op herhaling is echter kleiner dan 5%.

Jeuk en infecties voorkomen

Je kunt de symptomen van waterpokken een stuk dragelijker voor je kind maken als je het op een goede manier behandelt. Lees meer over de behandeling van waterpokken bij kinderen.

Komt waterpokken bij volwassenen voor?

De kans is erg klein dat je als volwassene waterpokken krijgt. Ook als je nooit waterpokken hebt gehad als kind. Je hebt namelijk door de jaren heen waarschijnlijk voldoende antistoffen aangemaakt.

Waterpokken op latere leeftijd

De kans is klein, maar het is wel mogelijk dat je op latere leeftijd waterpokken krijgt. De kans dat je immuun bent is 95%. Er is daarom ook 5 % kans dat je toch waterpokken krijgt. Ook als je als kind wel waterpokken hebt gehad.

Twee keer waterpokken

Het kan ook zijn dat je als kind wél waterpokken hebt gehad, maar dat deze eerste infectie zo mild was dat je afweersysteem niet genoeg afweer heeft kunnen ontwikkelen. In dat geval ben je vatbaar voor een nieuwe infectie, vooral tijdens periodes dat je weerstand laag is. Volwassenen hebben over het algemeen meer last van de symptomen van waterpokken dan kinderen. Ook de kans op complicaties neemt toe.

Waterpokken tijdens zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap waterpokken krijgt, neem dan direct contact op met je huisarts.

Het is mogelijk dat je tijdens de zwangerschap waterpokken krijgt, maar de kans is erg klein. De meeste mensen krijgen maar één keer in hun leven waterpokken. Ook als je nooit eerder waterpokken hebt gehad, heb je 95% kans dat je het ook niet meer zult krijgen. Je hebt voldoende antistoffen en je bent hierdoor immuun voor het virus. Als je immuun bent, dan hoef je ook niet bang te zijn dat je het virus overdraagt op je kindje.

Is waterpokken gevaarlijk als je zwanger bent?

Als je waterpokken hebt dan zul je zieker zijn dan een kind normaal gesproken wordt van waterpokken. Ook kun je hoge koorts krijgen. Omdat koorts weeën kan opwekken, is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Of je baby ook risico’s loopt, hangt af van hoe lang je al zwanger bent. Lees meer over koorts als gevolg van waterpokken tijdens de zwangerschap.

This site is registered on wpml.org as a development site.