Naar inhoud gaan

Waterpokkenvirus

Het kan zijn dat uw kind zich al een paar dagen niet goed voelde, koortsig was, een loopneus had en een milde hoest. Op een ochtend staat u op, ziet u een blarenachtige uitslag en beseft u dat uw kind waterpokken heeft opgelopen.

Wat is het waterpokkenvirus?

Waterpokken is een veel voorkomend en erg besmettelijk virus in de lucht (varicella-zoster, een virus uit de herpesfamilie), dat meestal wordt opgelopen in de kindertijd. Het verspreidt zich door de lucht door te hoesten of niezen of door een besmet kind aan te raken. Meer dan 90% van de gevallen van waterpokken komt voor bij kinderen jonger dan 12 jaar. Na een infectie zal een persoon levenslang immuun zijn voor waterpokken.

Zodra een persoon in contact is geweest met het virus, duurt het ongeveer 2 weken voordat de symptomen verschijnen. Waterpokken begint met lichte koorts en wordt gekenmerkt door een jeukende, blaarachtige uitslag die zich over het hele lichaam kan verspreiden en binnen enkele dagen beginnen zich korstjes te vormen die enkele dagen later vanzelf afvallen. De uitslag begint vaak op de romp en verspreidt zich vervolgens over het hele lichaam. In sommige gevallen kunnen zelfs blaren in de oren, de mond en op de oogleden voorkomen. Waterpokken blaren komen in golven op. Terwijl er zich op de eerste blaren korsten beginnen te vormen, kunnen er nieuwe blaren verschijnen. Hoewel de symptomen slechts een aantal dagen aanhouden, duurt het ongeveer 10-14 dagen voordat alle blaren zijn ingedroogd en uw kind niet langer besmettelijk is. Het constant krabben van de blaren kan levenslange littekens achterlaten die kunnen worden veroorzaakt als opengekrabde wonden besmet raken met bacteriën.

Over het algemeen verloopt een geval van waterpokken zonder complicaties en ook al kan de jeuk ongemakkelijk zijn, het is een veel voorkomende ziekte bij kinderen en de meesten worden beter door veel te rusten en uit te zieken (zoals een verkoudheid of griep).

Bij volwassenen is waterpokken gewoonlijk ernstiger en kan gepaard gaan met een longontsteking. Het is raadzaam om uw arts te raadplegen als u als volwassene denkt dat u waterpokken hebt opgelopen.

vattkoppor

Symptomen bij waterpokken

Waterpokken zijn meestal oncomfortabel vanwege de jeuk, maar over het algemeen niet gevaarlijk of levensbedreigend.

Uw kind heeft mogelijk waterpokken opgelopen als hij/ zij de volgende symptomen vertoont:

Stadium één: Lichte koorts vergezeld van een loopneus en een hoest
Stadium twee: Jeuk en uitslag ontwikkelen zich tot blaasjes op de hoofdhuid, gezicht en romp
Stadium drie: De blaasjes vormen korstjes en vallen af

Waterpokken blaren komen in golven op. Terwijl er zich op de eerste blaren korsten beginnen te vormen, kunnen er nieuwe blaren verschijnen. 

Gebruik geen aspirine om de pijn of koorts die een kind mogelijk ondervindt tijdens de periode van waterpokken te verminderen. Het gebruik van aspirine kan gepaard gaan met de ontwikkeling van het syndroom van Reye, wat kan leiden tot leverfalen en zelfs de dood.

Complicaties bij waterpokken komen zelden voor. Er zijn echter een aantal risico’s aan verbonden. We adviseren u om contact op te nemen met uw huisarts als uw kind een van de volgende symptomen vertoont:

 • Koorts die langer dan vier dagen aanhoudt of hoger is dan 39°C
 • Zware hoest of moeite met ademhalen
 • Een gebied met huiduitslag waar pus uit lekt (dikke, kleurloze vloeistof) de huid rond de uitslag zet op en wordt zeer rood, warm of pijnlijk
 • Hevige hoofdpijn
 • Abnormale slaperigheid of moeite met wakker worden
 • Moeite met kijken naar felle lampen
 • Moeite met lopen
 • Verwardheid
 • Ernstige ziekteverschijnselen of braken
 • Stijve nek
symptom

Besmettelijkheid van het waterpokkenvirus

Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte en sommige openbare ruimtes en omgevingen zijn niet geschikt voor een kind met waterpokken.

Kinderopvang, kleuterschool en school

Als uw kind waterpokken heeft opgelopen, moet u de kinderopvang, de kleuterschool en de school op de hoogte stellen en hem thuishouden tot alle blaasjes zijn ingedroogd en ze niet langer besmettelijk zijn. Dit gebeurt normaal gesproken een week nadat de eerste uitslag is opgetreden.
Sommige kinderdagverblijven, scholen en dergelijke hebben andere regels omdat uw kind de waterpokken waarschijnlijk daar heeft opgelopen. Het is in ieder geval wel verstandig om aan de leraar van uw kind te melden dat uw kind waterpokken heeft.

Speeltuin, openbaar zwembad, andere openbare plaatsen

Probeer openbare plaatsen te vermijden, omdat anderen het virus kunnen oplopen, wat gevaarlijk kan zijn, vooral voor zwangere vrouwen of mensen met een zwak immuunsysteem. Als uw kind waterpokken heeft opgelopen, moet u ze uit de buurt van de speeltuin en andere openbare plaatsen houden totdat alle blaren zijn ingedroogd en ze niet langer besmettelijk zijn. Dit gebeurt normaal gesproken een week nadat de eerste uitslag is opgetreden.
Als u uw kind naar een speeltuin of een andere dergelijke plaats brengt, licht dan de mensen/ ouders in dat uw kind waterpokken heeft en nog steeds besmettelijk is. Houd er rekening mee dat als u vindt dat het prima is om uw besmettelijke kind naar openbare plaatsen te brengen, het niet betekent dat iedereen daar zo over denkt.

Zwemmen/Sport

Het Waterpokkenvirus is erg besmettelijk. Als uw kind waterpokken heeft opgelopen, mag hij/ zij niet gaan zwemmen of contactsporten beoefenen tenzij alle blaren ingedroogd zijn. Dit gebeurt normaal gesproken een week nadat de eerste uitslag is opgetreden. Probeer openbare plaatsen te vermijden, omdat anderen het virus kunnen oplopen, wat gevaarlijk kan zijn, vooral voor zwangere vrouwen of mensen met een zwak immuunsysteem. Zwemmen kan de korst verzachten, wat kan resulteren in een hevige jeuk, waarbij de korstjes vroegtijdig vallen en littekens achterlaten.

Baden/Douchen

Uw kind met waterpokken kan gewoon onder de douche of in bad. Sommige kinderen vinden dat een bad in lauw of koud water de jeuk verlicht. Warm water verergert echter de jeuk en geef uw kind ook geen te lang bad.  Dep uw kind droog na het douchen/ baden. Niet wrijven, om te voorkomen dat blaren gaan ontsteken, de korstjes eraf vallen en littekens achterlaten.

Vliegen

Het Waterpokkenvirus is erg besmettelijk. Uw kind mag niet vliegen totdat alle korstjes zijn afgevallen. Dit komt omdat ziektekiemen gemakkelijk door de airconditioningsystemen op vliegtuigen circuleren. Het virus kan bijzonderlijk gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een zwak immuunsysteem. Over het algemeen mag men alleen met een medische verklaring vliegen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft een eigen beleid, dus neem eerst contact met hen op. Indien iemand waterpokken heeft, informeer uw reisverzekeringsmaatschappij dan meteen om ervoor te zorgen dat u gedekt bent als u uw vakantie moet annuleren of uitstellen of als u uw reis moet verlengen tot uw kind genezen is om naar huis te reizen. 

Ziekenhuisbezoeken

Kinderen met waterpokken mogen geen familieleden of vrienden in een ziekenhuis bezoeken zonder voorafgaande toestemming van een dergelijke instelling.

Zwangerschap

De meeste vrouwen hebben in hun jeugd waterpokken gehad en zijn daarom immuun of werden tegen waterpokken ingeënt. Een klein percentage zwangere vrouwen ontwikkelt echter waterpokken, wat complicaties kan veroorzaken voor zowel het ongeboren kind als de zwangere moeder. Er is een kleine kans dat de baby een aandoening ontwikkelt die congenitaal varicellasyndroom (CVS) wordt genoemd en die ernstige afwijkingen van verschillende delen van het lichaam kan veroorzaken. Neem voor gedetailleerde informatie over de kansen dat uw baby CVS ontwikkelt contact op met uw verloskundige of gynaecoloog, omdat verschillende stadia van de zwangerschap verschillende risico’s inhouden.

Als u zwanger bent en denkt of weet dat u waterpokken heeft opgelopen, neem dan onmiddellijk contact op met uw verloskundige, gynaecoloog en/ of huisarts.

Pasgeborenen en baby’s

Na een waterpokkeninfectie wordt meestal een levenslange immuniteit tegen de ziekte ontwikkeld. Zuigelingen zijn in de meeste gevallen niet vatbaar voor waterpokken als hun moeder als kind waterpokken heeft gehad. Antistoffen worden tijdens de zwangerschap door de placenta gevoerd en extra door haar melk om voldoende immuniteit te geven. Als uw pasgeborene of uw baby toch waterpokken oploopt tijdens de eerste 6 maanden van zijn leven, is de kans groot dat hij niet genoeg antilichamen ontwikkelt en daarom in een later stadium vatbaar kan zijn om de ziekte opnieuw op te lopen.

Wacht niet langer met het behandelen van de waterpokken van uw kind met PoxClin CoolMousse – verlicht de jeuk en helpt littekens voorkomen!

spridning

Hoe kan waterpokken worden behandeld?

PoxClin CoolMousse bevat een unieke bioactieve bacteriële blokker voor een doeltreffende behandeling om de jeuk te verlichten, de huid te herstellen en de vorming van littekenweefsel te voorkomen. PoxClin CoolMousse kan gemakkelijk en hygiënisch worden aangebracht op de te behandelen delen van de huid.

PoxClin bevat 2QR, een bioactieve bacterieblokker. Deze blokker voorkomt dat bacteriën zich aan de beschadigde huid hechten. De bacterieblokker in PoxClin is een polysacharide afkomstig van de Aloë Barbadensis plant.

De behandeling van waterpokken bestaat meestal uit het verlichten van de symptomen. Gebruik PoxClin CoolMousse en volg deze aanvullende tips:

 • Houd uw kind uit de zon omdat zweet de jeuk verhoogt
 • Houd de nagels van uw kind schoon en kort om krabben van de blaasjes en korsten te voorkomen
 • Doe uw kind ‘s nachts wanten/sokjes aan om krabben van de blaasjes en korsten te voorkomen
 • Geef een bad met lauw water
 • Een beetje havermout (in een sok of washandje) toevoegen aan het bad kan jeuk helpen verlichten
 • Laat uw kind wijde kleren van katoen dragen
 • Besteed extra aandacht aan hygiëne
 • TLC – Liefdevolle verzorging!

Gebruik geen aspirine om de pijn of koorts die een kind mogelijk ondervindt tijdens de periode van waterpokken te verminderen. Het gebruik van aspirine kan gepaard gaan met de ontwikkeling van het syndroom van Reye, wat kan leiden tot leverfalen en zelfs de dood.

behandla
This site is registered on wpml.org as a development site.