Hoppa till innehåll

Underlivsbesvär

Vanliga underlivsbesvär

vagina woman

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet uppstår naturligt och orsakas av jästsvampen Candida albicans som finns naturligt i kroppen.

Vanligtvis råkar man ut för svampinfektion när den naturliga bakteriefloran i underlivet störs, och svampen får möjlighet att föröka sig. Svampinfektioner är inte skadliga – men de är inte särskilt trevliga.

Många kvinnor får någon gång en svampinfektion i underlivet, men svampinfektioner på könsorganen drabbar sällan män. Det beror på att svampar trivs väldigt bra i slidan, där det är varmt och gott, men inte så bra på penisen. Denna typ av infektion är därför inte vanlig bland män.

Diabetiker och gravida kvinnor är särskilt utsatta och efter en antibiotikakur är man mer mottaglig för svampinfektioner.

Symptom

Symtom på svamp i underlivet är ofta klåda, sveda eller smärta vid samlag. Kvinnor kan få en tjock, vit, illaluktande flytning, och män kan uppleva att ollonet på penisen blir rött, torrt och fnasigt.

Svampinfektioner innebär ofta obehag, men vilka symtom man får och i vilken utsträckning varierar från person till person. Här är vanliga symtom på svamp i underlivet hos kvinnor:

 • Klåda och sveda 
 • Torra, röda och svullna slemhinnor 
 • Smärta vid sex 
 • Förändrade flytningar 

Klåda och sveda i underlivet är de vanligaste symtomen och det orsakas av att huden är irriterad. Slemhinnan kan bli torr, röd och svullen. Därför kan kvinnor ofta uppleva ömhet eller smärta under samlag. Flytningarna kan vara tjocka, vita och gryniga, men de kan också vara tunna och påminna om lukten av jäst.

Symtom hos män förekommer ofta på förhuden och ollonet, såsom röda utslag och klåda.

Behandling av svamp i underlivet

Svamp i underlivet är vanligtvis lätt att behandla. Apoteken säljer receptfria läkemedel mot svampinfektioner, både vagitorier (medicin som förs in i slidan) och krämer. Om du har återkommande svampinfektioner i underlivet bör du kontakta läkare, eftersom det kan finnas tecken på andra infektioner i underlivet.

Kom ihåg att ta hand om ditt underliv

Asan mild intimtvätt med tranbär och silkesextrakt är speciellt utformad för känslig hud och daglig intimtvätt. Det låga pH-värdet motsvarar hudens eget, och tillsammans med mjölksyra bidrar det till att behålla hudens naturliga skyddande funktion.

Svamp i underlivet hos kvinnor

Svamp i underlivet hos kvinnor är mycket vanligt. De flesta människor får infektionen förr eller senare, och hälften av dem upplever det mer än en gång.

Symtom på underlivssvamp varierar från person till person. Vissa kvinnor märker knappt av att de har en svampinfektion, medan andra kan få besvärliga symtom. Här är några exempel på vanliga symtom på svampinfektion i underlivet hos kvinnor:

 • klåda 
 • svullnad vid blygdläpparna 
 • sveda när man kissar eller har samlag 
 • vita, gryniga flytningar
 • lukt i underlivet
 • öm och känslig hud i underlivet

Orsaker till svamp i underlivet hos kvinnor

Ett par av de vanligaste orsakerna till svampinfektion hos kvinnor är överdriven tvättning av underlivet och antibiotikabehandling. I dessa fall har även de goda bakterierna tagits bort, utöver dem som du ursprungligen ville bli av med. Då blir den naturliga skyddsfunktionen försvagad och vaginan blir mer mottaglig för infektioner.

Andra orsaker till svamp i underlivet hos kvinnor är:

 • nedsatt immunförsvar
 • trånga byxor
 • fukt i skrevet
 • amning
 • hormoner

Behandla och förebygg

Svamp i underlivet hos kvinnor är lätt att behandla med vagitorier och salvor som du kan hitta receptfritt på apoteken.

Om du ofta drabbas av svampinfektion finns det saker du kan göra för att förebygga och minska risken. En enkel åtgärd är att använda en skonsam tvål för underlivet. Asans intimtvätt är mild och gör försiktigt rent huden samtidigt som hudens naturliga skyddande funktion upprätthålls.

Sveda i underlivet 

Underlivets miljö är känslig och kan lätt bli irriterad. Här är de vanligaste orsakerna till sveda i underlivet.

panties

Infektion i underlivet 

Infektioner i underlivet, såsom urinvägsinfektion, bakteriell vaginos och sexuellt överförbara sjukdomar, kan orsaka symtom i underlivet hos en del kvinnor. Infektionerna har olika orsaker och behandlas därmed också olika.

Torra slemhinnor 

Torra slemhinnor är vanligt i och efter klimakteriet, men kan påverka kvinnor i alla åldrar – exempelvis vid amning eller till följd av medicinska behandlingar som borttagning av äggstockar och behandling mot bröstcancer. Ett vanligt symptom på torr slemhinna är sveda i underlivet.

Vestibulit och vaginism 

Vestibulit och vaginism är smärttillstånd som kan drabba kvinnor och orsaka brännande smärta eller sveda i underlivet i samband med införandet av en tampong eller vid samlag.

Vid vaginism upplever kvinnor smärtor i underlivet som liknar menstruationssmärtor, och vid vestibulit märks svedan i underlivet vid införandet av en tampong eller samlag. Dessa två smärttillstånd kommer ofta i kombination och kan förväxlas med menstruationssmärtor och infektioner som urinvägsinfektion eller svamp i underlivet.

Det finns olika behandlingar för vestibulit och vaginism, såsom bäckenbottenträning eller osteopatibehandling. I vissa fall även lokalbedövande kräm. Om du tror att du har vestibulit eller vaginism, rekommenderas att du kontaktar en gynekolog med kompetens i området så att du får rätt behandling för dig.

Irriterande ämnen

Tvål med hög pH-nivå kan störa balansen i underlivet, ge obehag som sveda och göra kroppen mer mottaglig för infektioner. Vår rekommendation är därför att använda en mild intimtvätt till underlivet.

Förebygg sveda i underlivet

Sveda i underlivet behöver inte betyda att det är något allvarligt fel, men det är ofta en signal om att underlivet är i obalans. Då är det dags att fokusera på ditt eget välbefinnande för att säkerställa att underlivet har det bra.

Undvik fel tvål i underlivet 

Underlivet trivs bäst av varmt vatten och mild intimtvål. Man ska aldrig använda vanlig tvål i underlivet då de känsliga slemhinnorna lätt kan bli torra och irriterade. Starkt parfymerade tvålar kan ge allergiska reaktioner. Ofta är klåda och brännande känsla där nere ett resultat av att man använt för starka produkter som inte är anpassade för underlivet. Överdriven tvättning, exempelvis flera gånger om dagen, är heller inte bra.

Asan Original mild intimtvätt är dermatologiskt testad. Konsistensen är krämig, dryg och ger ett behagligt lödder. Asan intimtvätt är skonsam mot den känsliga huden i underlivet och lämnar en frisk och skön känsla efteråt.

Klåda i underlivet 

Klåda i underlivet kan vara besvärande och obehagligt, men har oftast en ofarlig förklaring.

Klåda i underlivet – ett symtom som kan ha flera orsaker

Det finns många olika anledningar till att klådan uppstår. Dagligen utsätts vi för olika kemikalier i omgivningen och även bland de produkter vi använder. Ibland kan det hjälpa att enbart byta ut tvålen, andra gånger kan klåda i underlivet vara ett symtom på en infektion eller hudsjukdom som kräver behandling.

De vanligaste orsakerna till att det kliar i underlivet är:

 • Eksem eller andra hudförändringar 
 • Ljumsksvamp (vanligast hos män)
 • Svampinfektion i underlivet
 • Vissa sexuellt överförbara sjukdomar
 • Klimakteriet 

Klåda i underlivet upplevs förstås annorlunda bland män och kvinnor, och i vissa fall behöver den också behandlas på olika sätt.

Klåda i underlivet hos kvinnor 

Underlivsbesvär är mycket vanliga hos kvinnor, och bland symtomen är klåda i underlivet högst upp på listan. Lyckligtvis beror klådan vanligtvis på något helt ofarligt. Här är några av de vanligaste orsakerna.

vagina

Svamp i underlivet 

Klåda i underlivet hos kvinnor kan bero på en svampinfektion i slidan som kan orsaka mycket obehag i en del fall.

Svamp i ljumsken

Kvinnor som är aktiva och svettas mycket kan råka ut för denna typ av svamp, men den är vanligast hos män. Utöver klåda i ljumskarna och underlivsområdet uppstår ofta röda utslag som kliar.

Övergångsåldern

Klimakteriet kan orsaka klåda i underlivet hos vissa kvinnor, när slemhinnorna i underlivet blir tunnare och känsligare. Det kan kännas som om vaginan är torr och irriterad, och i vissa fall kan det uppstå sveda. Då kan det vara bra att använda Asan duscholja istället för duschtvålen.

Sexuellt överförbara sjukdomar 

Vissa sexuellt överförbara sjukdomar ger symtom som klåda i underlivet hos kvinnor. Om man misstänker att klådan kan bero på detta bör man testa sig så snart som möjligt.

Eksem och andra hudförändringar 

Klåda i underlivet hos kvinnor kan bero på att huden är irriterad och reagerar på exempelvis krämer, tvål eller tvättmedel. Vid sådan klåda är den bästa behandlingen att välja oparfymerade, milda tvättmedel till sina kläder och en intimtvätt med ett pH-nivå nära hudens eget.

Förebygga och behandla klåda i underlivet 

Klåda i underlivet är vanligtvis lätt att behandla – apoteken har ett stort urval av receptfria läkemedel mot svamp, både i form av krämer och vagitorier. Men vid misstanke om sexuellt överförbara sjukdomar behöver man kontakta en läkare för att få korrekt diagnos och behandling.

Här är de bästa tipsen för att förhindra klåda i underlivet hos kvinnor: 

 • Håll intimområdet torrt – torka noggrant efter varje dusch
 • Byt underkläder och träningskläder regelbundet
 • Undvik tajta stringtrosor eller underkläder i material som inte andas
 • Byt tamponger och bindor regelbundet
 • Torka gärna underlivet med jämna mellanrum under träning eller annan hård fysisk aktivitet
 • Använd alltid en mild intimtvätt för att tvätta underlivet

Mild intimtvätt från Asan 

Underlivet trivs bäst med enbart varmt vatten eller en mild intimttvål. Man bör aldrig använda vanlig tvål på grund av de känsliga slemhinnorna, som lätt blir torra och irriterade. Starkt parfymerade tvålar kan också orsaka allergiska reaktioner. Ofta beror klåda och sveda i underlivet på att man använder för starka produkter som inte är anpassade till underlivet. Överdriven tvättning, till exempel flera gånger om dagen, är inte heller hälsosamt.

All intimtvätt från Asan har ett pH-värde nära hudens eget och är perfekt för daglig användning. Bibehåll hudens naturligt skyddande funktion med Asan Tranbär och silkesextrakt.

Kontakteksem 

Utslag till följd av att huden reagerar mot något är mycket vanligt. Användning av trosskydd, bindor, tvål, krämer, lotion och färgämnen är vanliga orsaker till att man får kontakteksem. Tillsammans med utslagen kan man också uppleva klåda, irritation, sveda och svullnad.

Kontakteksem uppstår som en följd av irritation eller allergi. Du bör därför välja en intimtvätt med få färgämnen och milda ingredienser. Dessutom bör den vara milt parfymerad eller oparfymerad.

Virusinfektioner

Virusinfektioner är idag nästan lika vanligt som svampinfektioner. Symtomen kan likna dem vid kontakteksem och svampinfektion – klåda, sveda och irritation både utanför och i underlivet.

Herpesvirus orsakar ofta utbrott av blåsor och sår, men du kan också vara helt symtomfri.

Kondylomvirus kan ge könsvårtor men du kan också ha viruset i underlivet utan att uppleva några symtom. Kondylomvirus överförs via sexuell kontakt och man kan smitta andra även om man inte har synliga könsvårtor.

Torr och irriterad hud orsakad av överdriven tvålanvändning är mer mottaglig för infektioner.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.