Hoppa till innehåll

Svamp i underlivet

Är du orolig för att du har en vaginal svampinfektion?

En vaginal svampinfektion kan vara kliande, obekväm och i vissa fall smärtsam. Så många som  tre av fyra kvinnor  kommer någon gång i livet att få en svampinfektion i underlivet.

Om du är benägen att drabbas av svampinfektioner eller tror att du kan ha en svampinfektion kommer du att bli glad att höra att denna vaginala irritation lätt kan behandlas.

Vad är en svampinfektion?

En vaginal svampinfektion är en typ av vaginalinfektion som orsakas av en överväxt av en svamp som kallas candida.

En frisk vagina innehåller både bakterier (bra och dåliga) och jästsvampar. Men när den känsliga balansen i slidan störs kan candida växa okontrollerat och orsaka en svampinfektion.

Förutom vaginala svampinfektioner kan jästinfektioner även drabba munnen och orsaka vita fläckar och ibland irritation.

Män kan också drabbas av svampinfektioner i penis, även om det är mindre vanligt, och de kan få symptom på penis, som rodnad, klåda och irritation.

De vanligaste symptomen på  vaginal svampinfektion

Det är lätt att känna igen en svampinfektion när man känner till symtomen, som till exempel:

 • Rodnad och svullnad i vulva eller vagina
 • Smärta och sveda vid urinering
 • Obehag vid sex
 • Tjock, klumpig vit flytning som liknar keso
 •  Flytning som luktar jäst

Förutom att en  svampinfektion ger flytningar kan vissa kvinnor också få smärta i ländryggen eller i bäckenet.

Om du är osäker på om du har en svampinfektion eller inte kan det vara en bra idé att boka en tid hos en allmänläkare. På så sätt kan du utesluta andra infektioner, t.ex. sexuellt överförbara sjukdomar som måste behandlas med antibiotika.

What are the most common vaginal yeast infection symptoms?

Vilka är de vanligaste orsakerna till vaginal svampinfektion?

Som tidigare nämnts är  svampinfektioner i slidan  otroligt vanliga, och vissa kvinnor är helt enkelt mer mottagliga än andra.

Det finns dock vissa faktorer som gör att du löper större risk att få en svampinfektion. Dessa inkluderar:

Hormonella förändringar

Även den minsta förändring i dina hormonnivåer kan störa den känsliga pH-balansen i din vagina och leda till en svampinfektion. Stora förändringar som graviditet, klimakteriet och amning kan öka risken för svampinfektion.

Om du tar p-piller eller nyligen har bytt preventivmedel till ett östrogenpiller är det också mer sannolikt att du får en svampinfektion.

Antibiotika

Om du tar antibiotika för att behandla en infektion eller sjukdom, kan din kropp få en svampinfektion på grund av antibiotika. Detta beror på att antibiotika inte bara dödar de dåliga bakterierna i kroppen, men även de goda bakterierna, som är ansvariga för att förhindra överväxten av candida.

Diabetes

Kvinnor med diabetes, särskilt okontrollerad diabetes, är mer benägna att drabbas av svampinfektioner. Detta beror på en ökning av socker i kroppen och i slidan, vilket skapar en perfekt miljö för svamp att växa.

Försvagat immunförsvar

Ett försvagat immunförsvar gör att du löper större risk att drabbas av många sjukdomar och besvär, inklusive vaginala svampinfektioner. Om du är hiv-positiv eller har en annan immunsjukdom kan det vara bra att vidta proaktiva åtgärder för att minska risken för svampinfektioner.

Samlag

Även om vaginal svampinfektion inte är en sexuellt överförbar sjukdom kan den överföras från en person till en annan vid sexuell kontakt. För att undvika detta bör du använda en barriärmetod som kondom när du har sex och se till att både du och din partner får behandling om du får en svampinfektion.

Doftande bad- och tvättprodukter

Om du upplever återkommande svampinfektioner kan det bero på att du använder en viss bad- eller tvättprodukt som stör balansen i din vagina. Doftande badprodukter och tvättprodukter kan båda orsaka en vaginal svampinfektion, särskilt om du är känslig för dem.

What are the most common vaginal yeast infection causes?

Hur man diagnostiserar svamp i underlivet

Om du aldrig har haft en svampinfektion tidigare är det lämpligt att boka tid hos din läkare för att utesluta andra vaginala infektioner, t.ex. bakteriell vaginos eller en sexuellt överförbar infektion.

Om du inte känner dig bekväm med att träffa din läkare kan du köpa  testkit för vaginal svampinfektion  på nätet och på de flesta apotek. De är lätta att använda och visar om du har en svampinfektion direkt och utan att du behöver gå till en läkare.

Kvinnor som har haft en svampinfektion tidigare och känner igen symptomen behöver inte söka vård. Använd istället en receptfri behandling mot vaginal svampinfektion som Multi-Gyn FloraPlus, Gyno-Pevaryl eller en annan svampdödande medicin.

Under ett möte med din allmänläkare för att diagnostisera en vaginal svampinfektion kan du förvänta dig följande:

 • En kort diskussion om din sjukdomshistoria
 • En bäckenundersökning som inkluderar en undersökning av dina vaginala väggar och livmoderhalsen
 • Ett svabbprov kan krävas om din läkare är osäker på om du har en svampinfektion eller en annan vaginal infektion

Om du inte har gjort ett vaginalt svabbprov tidigare behöver du inte oroa dig för detta. Vaginala provtagningar är inte smärtsamma, även om vissa kvinnor tycker att de är obekväma.

Hur man behandlar vaginal svampinfektion

Även om vaginala svampinfektioner inte är allvarliga gör det dem inte mindre obehagliga. När det gäller hur man  behandlar en vaginal svampinfektion  vill man därför hitta en behandling som fungerar snabbt och effektivt.

Det finns många receptfria behandlingar mot vaginal svampinfektion, så vilken ska du använda?

Multi-Gyn FloraPlus

Multi-Gyn FloraPlus är ett receptfritt  medel mot vaginal svampinfektion  som är mycket effektivt för att lindra symtomen i samband med svamp i underlivet.

Multi-Gyn FloraPlus är inte ett anit-mykotikum, utan bygger på prebiotika och 2QR-komplex. Probiotika fungerar som näringsämnen för de nyttiga bakterierna (laktobaciller) och 2QR-komplexet kommer från aloe vera-gel. Till skillnad från andra svampdödande mediciner fungerar Multi-Gyn Flora Plus genom att stödja tillväxten av goda bakterier  (laktobaciller) och på så sätt undertrycka tillväxten av candida. 

Den levereras i en lättanvänd tub, och du för in den direkt i din vagina innan du går och lägger dig.

Produkten innehåller också probiotika som  fungerar som näringsämnen för de goda bakterierna  för att hålla din bakterieflora i underlivet i optimalt skick. Dessutom innehåller den inga doftämnen, vilket ger ett mer naturligt sätt att lindra symptomen på  vaginal  svamp.  

Hur man behandlar en svår eller komplicerad vaginal svampinfektion

De vanligaste tecknen på en allvarlig vaginal jästinfektion är:

 •  Svår rodnad, svullnad och klåda
 •  Sår eller sprickor i din vaginala vävnad från klåda

Om du har haft mer än fyra svampinfektioner på ett år eller om du har en allvarlig vaginal svampinfektion kommer din husläkare troligen att skriva ut flera doser av något av ovanstående svampdödande läkemedel eller ett långtidsrecept av flukonazol som du måste ta under sex veckor.

Om du får  återkommande vaginala svampinfektioner är det möjligt att din partner också är infekterad och att ni överför infektionen till varandra. För att undvika detta bör du behandla både dig själv och din partner och avstå från sexuell aktivitet tills alla symtom har försvunnit.

Hur lång tid tar det innan en vaginal svampinfektion försvinner?

När du börjar behandla en vaginal svampinfektion bör du märka en förbättring av dina symtom redan efter 1–2 dagar. Det kan dock ta upp till en vecka innan infektionen är över och alla symtom har försvunnit.

Om du har en allvarlig svampinfektion kan det ta längre tid än så.

Se alltid till att fullfölja den valda behandlingen, även om du börjar må bättre före det.

Kan en vaginal svampinfektion försvinna av sig själv?

När du börjar behandla en vaginal svampinfektion bör du märka en förbättring av dina symtom redan efter 1–2 dagar. Det kan dock ta upp till en vecka innan infektionen är över och alla symtom har försvunnit.

Hos vissa kvinnor går lindriga fall av vaginal svampinfektion över av sig själva. De flesta kvinnor med vaginal svamp behöver dock en receptfri behandling, t.ex. en svampdämpande tablett, ett pessar eller en kräm.

Om du har allvarliga symtom på vaginal svampinfektion eller om du har haft fler än fyra vaginala svampinfektioner på ett år bör du boka tid hos din husläkare för att försäkra dig om att du inte har någon annan typ av vaginal infektion, t.ex. en könssjukdom. Din läkare kommer att ge dig råd om den bästa behandlingen för  svår vaginal svampinfektion.

Can a vaginal yeast infection go away on its own?

Huskurer för vaginal svampinfektion

Om du föredrar att behandla en vaginal svampinfektion naturligt finns det flera huskurer som du kan prova.

Det är dock värt att notera att detta inte är medicinskt godkända behandlingar för svamp i underlivet och att deras effekt inte är bevisad.

Kokosolja

Kokosolja har svampdödande egenskaper, vilket gör den till ett bra naturläkemedel mot svampinfektioner.

Naturlig yoghurt

Naturlig yoghurt är känd för att lindra symptomen i samband med en vaginal svampinfektion, som vaginal klåda, vaginal svullnad och vaginal rodnad.

Tea tree-olja

Tea tree-olja har svampdödande egenskaper som kan hjälpa till att behandla en svampinfektion.

Borsyrasuppositorier

Vaginala  borsyrasuppositorier  används av kvinnor med återkommande vaginala svampinfektioner.

Probiotiska kosttillskott

En av de mest effektiva långtidsbehandlingarna för att förebygga och behandla vaginala jästinfektioner är ett dagligt probiotiskt tillskott som kan bidra till att säkerställa rätt balans av bakterier i slidan och stoppa en eventuell överväxt av candida.

Multi-Gyn Flora Plus behandling av vaginal svampinfektion innehåller probiotika och kan användas för att behandla vaginala svampinfektioner och som underhållsbehandling för att hålla vaginala irritationer borta.

Hur förebygger man svamp i underlivet?

Som ordspråket säger är det bättre att förebygga än att bota, och det finns flera åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att få en svampinfektion. Dessa inkluderar:

 • Ät en välbalanserad kost som innehåller begränsat med bearbetade livsmedel och socker
 • Ta ett dagligt probiotiskt tillskott
 • Använd andningsbara underkläder i bomull
 • Undvik åtsittande kläder
 • Byt tamponger eller bindor ofta
 • Undvik parfymerade intimvårdsprodukter
 • Undvik varma bad och bubbelpooler

Vanliga frågor om svamp i underlivet 

Hur ser en vaginal svampinfektion ut?

De vanligaste symptomen på vaginal svampinfektion är rodnad, svullnad och en vit, tjock och klumpig flytning som liknar keso. Hos vissa kvinnor uppstår en  vattnig flytning. 

Du kan hitta bilder på  vaginal svampinfektion  på nätet, vilket kan ge dig en bättre uppfattning om hur en vaginal svampinfektion ser ut.

Hur får man en vaginal svampinfektion?

En vaginal svampinfektion orsakas av en överväxt av svamp som kallas candida i slidan. Även om alla kvinnor kan få en vaginal svampinfektion kan vissa faktorer som antibiotika, diabetes och användning av parfymerade tvålar öka risken.

Svamp i underlivet är inte sexuellt överförbara infektioner, men de kan överföras från en person till en annan via sexuell kontakt.

Är en vaginal svampinfektion smittsam?

Du kan få en svampinfektion från en man och vice versa, men det är ovanligt. Om du har fått diagnosen vaginal svampinfektion rekommenderas att du avstår från sex tills infektionen har försvunnit.

Behöver min partner en  behandling mot svampinfektion  om jag har en vaginal svampinfektion?

Om du har en vaginal svampinfektion är det möjligt att din partner också får en svampinfektion, även om han eller hon är man. Det är ovanligt att män drabbas av svampinfektioner i penis, men det är möjligt. Några av de vanligaste symptomen på en svampinfektion i penis är rodnad på ollonet, flytningar under förhuden och klåda.

Om din partner har något av ovanstående symtom bör han också söka vård för en svampinfektion. Män kan använda svampdödande krämer och ta svampdödande tabletter för att behandla svampinfektioner i penis. Om din partner inte har några symtom är det ändå en bra idé att avstå från samlag tills din vaginala svampinfektion har försvunnit helt och hållet.

Hur kan jag behandla en svampinfektion naturligt hemma?

Du kan behandla en svampinfektion hemma med naturläkemedel som grekisk yoghurt, borsyrasuppositorer, kokosolja och vitlökstillskott. Ingen av dessa är dock medicinskt godkända behandlingar för vaginal svampinfektion, så det rekommenderas att du använder en godkänd receptfri behandling eller att du rådfrågar din läkare.

Vad är den snabbaste lösningen för att bli av med en svampinfektion?

Om du vill bli av med en vaginal svampinfektion snabbt måste du ta en godkänd svampdödande behandling. De kan tas oralt eller appliceras som ett pessar direkt i slidan.

För att behandla symptomen kan en receptfri produkt som Multi-Gyn FloraPlus lindra symptomen på svampinfektioner.

Vad är huvudorsaken till en svampinfektion?

Den främsta orsaken till en jästinfektion är en överväxt av svamp som kallas candida i slidan. Detta kan bero på många faktorer, t.ex. hormonella förändringar i kroppen, antibiotikaanvändning eller okontrollerad diabetes. Att duscha slidan ofta och att använda parfymerade intimprodukter kan också orsaka vaginala svampinfektioner.

Hur lång tid tar det för en svampinfektion att läka?

Behandling av en svampinfektion tar vanligtvis cirka 7 dagar, men det beror på hur allvarlig infektionen är. Om du har ett lindrigt fall av vaginal svamp kan du vänta och se om det försvinner av sig självt. Men om dina symtom orsakar dig obehag bör du söka en receptfri behandling som Multi-Gyn FloraPlus.

This site is registered on wpml.org as a development site.