Hoppa till innehåll

Om fotsvamp 

De svampar som orsakar fotsvamp frodas i varma och fuktiga miljöer. Vanligtvis smittas man av svampsporer när man går barfota i till exempel gym, omklädningsrum eller i närheten av en pool. Naturligtvis kan man också smittas vid direktkontakt. När man väl har smittats av svampsporer, gör den varma och lätt fuktiga miljön i skor och mellan tårna att infektionen kan utvecklas. Det medicinska namnet för fotsvamp är tinea pedis och man kan drabbas av fotsvamp flera gånger i sitt liv. 

Är fotsvamp smittsam? 

Ja, fotsvamp är en smittsam hudåkomma som kan angripa fotsulan och huden mellan tårna. Upp till 70 procent av befolkningen utvecklar fotsvamp någon gång under sitt liv men det är i allmänhet lätt att behandla med hjälp av Cortimyk. 

Tydliga symtom på fotsvamp 

 • Huden flagnar eller fjällar 
 • Det kliar och svider 
 • Sprickor i huden 

Därför får du svamp mellan tårna 

När du får svamp mellan tårna så är det mikroskopiskt små svampar som har bestämt sig för att slå fäste i din hud. Fotsvamp trivs som allra bäst där det är varmt och fuktigt. Det är därför som ett angrepp ofta startar mellan tårna där det är trångt, och inte sällan mellan lilltån och tån bredvid. 

Fotsvamp är väldigt vanligt och nästan alla utsätts någon gång i livet. Du känner lättast igen en svampinfektion genom en oangenäm lukt, klåda, rodnad och fjällning. Symtom som behöver behandlas, inte minst för att lindra, men även så att du blir bekväm att visa fötterna igen.

Så behandlar du 

Med Cortimyk får du hjälp inom en vecka. Fotkrämen innehåller dels ett svampdödande medel (mikonazolnitrat) och dels en mild kortison som är antiinflammatorisk och stillar klåda (hydrokortison). Tack vare den kombinerade effekten är behandlingen väldigt effektiv mot svamp mellan tårna. Både för infektion och symtom. Cortimyk hittar du receptfritt på närmaste apotek.

Bästa sätten att förebygga fotsvamp 

Svamp mellan tårna är relativt lätt att behandla, men visst är det ändå bättre att vara utan? Det finns några knep för att hålla den borta. 

 • Undvik täta skor och gummistövlar 
 • Tvätta fötterna ofta, gärna varje dag, och torka noga även mellan tårna 
 • Byt strumpor varje dag och använd helst strumpor som inte är så täta 
 • Tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen 
 • Använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum 

Klåda – tre tips som lindrar 

Klåda är ett väldigt vanligt symtom vid fotsvamp. En klen tröst när det kliar och svider som värst. Här kommer istället tre lindrande tips. 

Klåda under fötterna är ett tecken på att något inte står rätt till och ofta är det fotsvamp som är boven bakom. Även de finaste fötterna kan få en infektion, speciellt om du utsätter dem för fukt, trånga skor och mycket motion. Om du har drabbats av svamp med klåda behöver du snabb hjälp som stillar den. 

Tre snabba tips 

 • Smörj med Cortimyk. Fotkrämen innehåller hydrokortison som är första hjälpen mot svampinfekterad hud som kliar. Den dämpar klådan och ser även till att minska inflammationen. 
 • Se till att använda så luftiga skor som möjligt. Värme kan förvärra klådan. 
 • Klia inte! Det är svårt, men försök att låta bli då det gör huden mer irriterad. 

Fotsvamp när du är gravid

Cortimyk är ett läkemedel som du kan använda för att behandla fotsvamp när du är gravid. Här får du råd om behandlingen och de bästa tipsen som håller svamp borta från fötterna. 

Fotsvamp är smittsamt och kan uppstå när du minst anar det, och så klart även när du är gravid. Som om du inte redan hade fullt upp att hantera svullna och trötta fötter? Fotsvamp är en helt ofarlig infektion, men behöver behandlas så snabbt som möjligt. För ju längre svampen får vara ifred ju svårare är den att bli av med. 

Behandla fotsvamp när du är gravid   

Cortimyk är en behandling av fotsvamp som går bra att använda när du har svamp och är gravid. Det är en receptfri fotkräm som du hittar på ditt närmaste apotek. Rådgör dock med din läkare eller apotekspersonal innan du startar behandlingen av fotsvamp. När du är gravid är det bra att vara extra försiktig när det gäller användning av läkemedel. 

  

Det är viktigt att du följer doseringsanvisningarna vid behandling av svamp när du är gravid. Smörj ett tunt lager av krämen morgon och kväll, och tänk på att fortsätta behandlingen några veckor till efter att du har blivit av med symtomen. Behandlingen ger oftast resultat inom en vecka. 

Hur kan jag undvika fotsvamp? 

Fotsvamp är ett onödigt och irriterande inslag i vardagen, speciellt när du är gravid och har så mycket annat att tänka på. Då vill du gärna undvika att svampen kommer tillbaka. För att förebygga fotsvamp när du är gravid är det viktigt att du tar hand om fötterna. Se till att fötterna är rena och torra och gå inte i för trånga skor. Byt strumpor varje dag och undvik att gå barfota på blöta golv i offentliga duschar och omklädningsrum. Svamp trivs väldigt bra på varma fuktiga ställen och smittar lätt. 

Tips som håller fotsvamp borta 

 • Undvik täta skor 
 • Tvätta fötterna noga och torka ordentligt med en handduk efter varje dusch 
 • Håll fötterna torra och väl ventilerade 
 • Tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen 

När ska jag söka vård? 

Om inte symtomen har förbättrats efter en vecka kan du behöva extra hjälp för att komma till rätta med dina besvär. Kontakta då en läkare för rådgivning. Du ska också söka vård om du är osäker på att det är fotsvamp som du har drabbats av. Ibland kan symptomen blandas ihop med andra sjukdomar som eksem eller psoriasis. 

This site is registered on wpml.org as a development site.