Hopp til innholdet

Hva er Virus

Når du blir forkjølet eller har influensa, betyr det at kroppen din har blitt angrepet av virus. Virus er små parasitter som finnes overalt i vårt miljø og spesialiserer seg på å invadere celler av levende organismer, hvor de deretter formerer seg. 

Det er over 600 virus som kan forårsake infeksjoner hos mennesker, og blant dem er det rundt 200 som smitter i nesen og halsen. Den vanligste årsaken til forkjølelse er rhinoviruset, som finnes i minst 150 varianter. Andre vanlige forkjølelsesvirus er coronavirus, parainfluensavirus, influensavirus og RSV. Mer enn halvparten av alle barn under ett år og et flertall av alle toåringene har hatt minst en RSV-infeksjon. Influensavirus er vanligvis delt inn i type A, B og C, som igjen er delt inn i flere undergrupper. Type A og B er de som forårsaker epidemier hos mennesker, kjent som sesonginfluensa. 

Virus i kroppen 

Når vi får ett virus i kroppen, reagerer immunforsvaret ved å danne antistoffer som binder seg til og ødelegger «inntrengerne». Men siden det er så mange ulike typer virus og de er gode til å forandre seg, er det vanskelig for kroppen å gjenkjenne dem neste gang du blir smittet. Immunsystemet kan derfor ikke gi noen langsiktig beskyttelse mot enten forkjølelse eller influensa. 

Hvordan smitter virus? 

Forkjølelsesvirus kan spres både ved direkte kontakt, for eksempel ved å håndhilse med en smittet person, og indirekte kontakt ved å ta på noe som allerede er blitt tatt på av en syk person som hadde virus på hendene.  

Virus kan overleve i opptil en halv dag på harde overflater som bord, dørhåndtak og mobiltelefoner, mens de overlever ikke like lenge på hud og myke overflater som klær. Du kan også bli utsatt for virus når en infisert person nyser eller hoster svært nært, og luften er fylt med små virusinfiserte væskedråper. Dette kalles dryppinfeksjon. 

I motsetning til bakterier kan ikke virus formere seg selv, men er helt avhengig av å koble seg til en vert med levende celler for å overleve. Virus spres vanligvis raskt og er spesielt smittsomt de første dagene etter infeksjonen, delvis fordi virusbæreren ikke alltid vet om infeksjonen og sprer det helt uvitende. Forkjølelse spres også lettere i vintermånedene når vi tilbringer mer tid innendørs. 

Forskjellen mellom bakterier og virus 

Hva er bakterier?

Bakterier er svært små, enkeltcellede organismer som finnes overalt, både i kroppen og i vårt miljø. De multipliserer raskt ved oppdeling og er svært tilpasningsdyktige, noe som betyr at de kan leve i ekstreme miljøer der det ikke er noe annet liv. I menneskekroppen er det omtrent ti ganger flere bakterier enn menneskelige celler, deriblandt på huden, i mage-tarmkanalen, i munnhulen og på kjønnsorganene. De fleste bakterier er bra for oss og bidrar til å beskytte kroppen mot infeksjoner ved å ta bort skadelige bakterier og stimulere immunsystemet. I tarmene lever for eksempel en rekke godartede bakterier som hjelper oss å absorbere næringsstoffer i maten og produsere stoffer som er viktige for at kroppen skal fungere normalt. Bakteriene i tarmen heter vanligvis mikrobiota og anses i dag av mange forskere som ett eget organ. 

Dessverre er det også noen bakterier som kan forårsake sykdommer, såkalte patogene bakterier. Borrelia, kikhoste, tuberkulose, klamydia, pneumokokker og salmonella er noen eksempler på bakterielle sykdommer. 

Hva er forskjellen mellom bakterier og virus? 

Både virus og bakterier kan gjøre oss syke ved å smitte kroppen og de smitter på stort sett samme måte. Men det er også mye som skiller dem. Bakterier er større enn virus og kan leve og trives nesten hvor som helst, mens virus kun kan formere seg ved å invadere levende celler. Bakterielle infeksjoner og virusinfeksjoner behandles også på ulike måter. Det er færre medisiner for virussykdommer og mens antibiotika er effektivt mot bakterier, er det helt ineffektivt mot virus. Det er imidlertid mulig å vaksinere mot visse virus 

This site is registered on wpml.org as a development site.