Hopp til innholdet

Vaginal utflod

Er du bekymret for din vaginale utflod?

Selv om det er fullstendig normalt at din vaginale utflod endrer seg gjennom måneden, er det visse farger og konsistenser som kan indikere en infeksjon eller underliggende tilstand.

I veiledningen nedenfor vil vi ta deg gjennom hver enkelt type av vaginal utflod, noen av dem er helt normale, og andre kan trenge ytterligere undersøkelse.

Hvordan ser sunn vaginal utflod ut?

Sunn vaginal utflod er typisk enten klar eller melkeaktig, og bør ha en subtil lukt som ikke er ubehagelig. I løpet av menstruasjonssyklusen din, vil konsistensen av din vaginale utflod mest sannsynlig endre seg.

Noen av faktorene som påvirker konsistensen og fargen på utfloden din inkluderer:

 • Eggløsning
 • Menstruasjonsflyt
 • Menstruasjon
 • Seksuell aktivitet og opphisselse
 • Trening
 • Bruk av preventiver

Enkelte kvinner opplever utflod hver dag, mens andre bare har det noen få ganger i måneden.

Under graviditet opplever de fleste kvinner tynn og melkeaktiv vaginal utflod, på grunn av mer slim fra livmorhalsen og høyere østrogennivåer.

Vaginal Discharge

Hva er de forskjellige typene av vaginal utflod?

Som nevnt tidligere, kan vaginal utflod endre seg i både farge og konsistens. Enkelte farger og konsistenser indikerer en sunn vagina, og andre kan indikere en infeksjon eller andre helsebekymringer.

Hvit utflod

I de fleste tilfeller er hvit utflod helt normalt, spesielt i starten på og nær slutten av menstruasjonssyklusen din. Hvis du imidlertid har tykk, hvit utflod som ser klumpete ut eller har en konsistens lik cottage cheese, kan dette være et tegn på en soppinfeksjon.

Gjennomsiktig utflod

Hvis utfloden din er gjennomsiktig og vannaktig, er dette et tegn på god vaginal helse. Du kan legge merke til en økning i gjennomsiktig utflod på visse tidspunkter i måneden og etter trening, men dette er igjen helt normal. Når du har eggløsning kan den gjennomsiktige utfloden din bli mer utstrakt og slim-lignende. Dette er også normalt.

Brun utflod

Brun utflod eller utflod som er blodig er vanlig under og rett etter menstruasjonssyklusen din. Du kan også oppleve brun utflod gjennom syklusen din. Dette er kjent som «spotting» og det anbefales å gå til en lege for en undersøkelse.

Det er også ganske vanlig for kvinner å oppleve rosa vaginal utflod før en menstruasjon.

Hvis du imidlertid opplever spotting når du vanligvis har menstruasjonen din, kan dette være et tegn på tidlig graviditet eller på en spontanabort.

I sjeldne tilfeller kan brun eller blodig utflod være et tegn på livmorhals- eller endometrisk kreft. Sørg for at du har jevnlige celleprøver og bestill en avtale med fastlegen din hvis du fortsetter å oppleve brun eller blodig spotting eller hvis du har smerter.

Gul eller grønn utflod

Gul eller grønn utflod er vanligvis et tegn på en infeksjon, spesielt hvis endringen i utfloden også følges av en ubehagelig lukt eller den er uvanlig tykk og/eller klumpete.

Hvis du har hatt ubeskyttet sex, og du har grønn eller gul vaginal utflod, eller du har illeluktende utflod, kan du ha fått en seksuelt overført sykdom.

Hva er hovedårsakene til vaginal utflod?

Vaginal utflod er helt normalt og bidrar til å holde vaginaen din ren og sunn. Gjennom måneden vil din vaginale utflod endre seg, på grunn av faktorer som eggløsning og seksuell opphisselse.

Når det er sagt, kan vaginal utflod også forårsakes av en infeksjon som, i de fleste tilfeller, vil trenge behandling.

Les videre for å oppdage hovedårsakene til vaginal utflod og når du bør søke behandling.

En soppinfeksjon

En soppinfeksjon, også kjent som vaginal trøske, er utrolig vanlig, og påvirker omtrent 75 % av kvinner på ett eller annet punkt i livet.

En soppinfeksjon, som er enkel å kjenne igjen fra hvit, tykk og klumpete utflod som ofte ligner cottage cheese, kan også forårsake kløe, brennende følelse og rødhet.

Selv om enkelte er mer utsatt for soppinfeksjoner enn andre, kan følgende faktorer øke risikoen din for å få trøske:

 • Stress
 • Diabetes
 • P-piller
 • Graviditet
 • Bruk av antibiotika over lenger tid

Du kan kjøpe reseptfrie tester for en soppinfeksjon på de fleste supermarkeder og apoteker, eller du kan gjøre en avtale med fastlegen din, som vil kunne diagnostisere trøske for deg.

Bakteriell vaginose (BV)

En annen typisk infeksjon hos kvinner, bakteriell vaginose, viser seg vanligvis som en utflod med sterk lukt, ofte en distinkt fiskeaktig lukt. BV-utflod er vanligvis hvit, men kan noen ganger være gul eller grønn.

Kvinner som har flere sexpartnere vil mest sannsynlig oppleve BV, da sæd kan forstyrre den delikate balansen i vaginaen og forårsake en utflod med fiskeaktig lukt.

Du kan kjøpe reseptfrie hjemmetester og løsninger for BV, som Multi-Gyn Actigel, eller du kan bestille en avtale hos fastlegen din for en test.

Trikomoniasis

Trikomoniasis er en infeksjon som er mye sjeldnere enn andre seksuelle infeksjoner, som klamydia. Den forårsakes av et protozoan og videreføres oftest fra seksuell kontakt, selv om den også kan spres ved deling av håndklær eller badedrakter.

Trikomoniasis kan få utfloden din til å bli gul eller grønn, og den kan også forårsake en illeluktende vaginal utflod. Selv om enkelte ikke har noen symptomer, kan trikomoniasis også forårsake smerte, betennelse og kløe.

Hvis du er bekymret for at du har fått trikomoniasis, bør du gjøre en avtale med fastlegen din, eller din lokale klinikk for seksuell helse.

Klamydia

Klamydia er én av de vanligste seksuelt overførte sykdommene og kommer ofte uten symptomer, spesielt i de tidligere stadiene.

Hvis du opplever symptomer, ligner disse ofte på andre seksuelt overførte infeksjoner som gonoré eller trikomoniasis. Noen av de vanligste symptomene på klamydia inkluderer smerte, en brennende følelse ved urinering, og unormal utflod som kan være gul eller grønn.

Hvis du tror at du kan ha fått klamydia, bør du bestille en avtale med fastlegen din eller en klinikk for seksuell helse så snart som mulig fordi klamydia, hvis den ikke blir behandlet, kan forårsake alvorlige helseproblemer og infertilitet.

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overført infeksjon som er forårsaket av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Du kan få gonoré gjennom vaginal, anal og oral sex, og den kan påvirke områder av kroppen, inkludert den kvinnelige reproduktive kanalen, vaginaen, anus, øyne og urinrøret.

Symptomene på gonoré kan være svært like en soppinfeksjon eller bakteriell infeksjon og kan inkludere vannaktig, kremet eller grønn vaginal utflod, smerte ved urinering, smerte under sex og/eller smerte nederst i magen.

Hvis du tror at du kan ha fått gonoré, bør du bestille en avtale med fastlegen din eller din lokale klinikk for seksuell helse, da behandling er nødvendig for å bli kvitt gonoré.

Bekkeninfeksjon (PID)

Bekkeninfeksjon er en infeksjon som vanligvis spres gjennom seksuell kontakt. Det er en infeksjon av de kvinnelige reproduksjonsorganene og kan forårsakes av samme bakterie som klamydia og gonoré.

PID kan være svært farlig hvis den ikke behandles og kan til og med være livstruende. Noen av de vanligste symptomene på PID inkluderer en illeluktende utflod, smerte nederst i magen, smerte øverst i magen, smerte under sex, smerte under urinering og uregelmessig blødning.

Hvis du tror at du kan ha bekkeninfeksjon, bør du få medisinsk behandling så snart som mulig.

HPV eller livmorhalskreft

Papillomavirus hos mennesker (HPV) er en infeksjon som spres via seksuell kontakt, og kan føre til livmorhalskreft. Personer med HPV har ofte ikke noen symptomer, men den kan forårsake en blodig, brun eller vannaktig utflod.

Du kan oppdage livmorhalskreft med rutinemessige celleprøver og HPV-testing.

Hvordan behandle unormal utflod

Vaginal utflod er helt normalt og bidrar til å holde vaginaen din ren og sunn. Behandling nødvendig for unormal utflod vil være avhengig av årsaken for den. De fleste årsaker til vaginal utflod kan enkelt behandles med den rette behandlingen.

En soppinfeksjon

En soppinfeksjon, også kjent som vaginal trøske, er utrolig vanlig og påvirker omtrent 75 % av kvinner. En mild soppinfeksjon kan noen ganger forsvinne av seg selv, men hvis du opplever ubehagelige symptomer som vaginal kløe og sårhet, kan du få reseptfrie behandlinger for trøske. Disse kan tas oralt eller settes direkte inn i vaginaen. Du trenger ikke en resept for legemidler for trøske-utflod.

Bakteriell vaginose (BV)

Du vil kanskje prøve et naturprodukt som Multi-Gyn ActiGel, et reseptfritt alternativ til antibiotika som støtter de gode bakteriene og gir umiddelbar lindring mot plagsomme BV-symptomer. BV behandles noen ganger med en runde antibiotika, som du kan få fra fastlegen din eller din nærmeste klinikk for seksuell helse. Mange kvinner har også blitt hjulpet av effektive reseptfrie behandlinger. Det negative med antibiotika er at de fjerner både fordelaktige og skadelige bakterier i vaginaen, noe som forstyrrer den bakterielle balansen og øker risikoen for å få en annn infeksjon.

Trikomoniasis

Trikomoniasis krever en runde med antibiotika. Den vil ikke forsvinne av seg selv. De fleste får foreskrevet en antibiotika kalt metronidazol, som er svært effektiv for behandling av trikomoniasis.

Du må gå til fastlegen din eller en klinikk for seksuell helse for å motta behandling for trikomoniasis.

Klamydia

Klamydia er én av de vanligste seksuelt overførte sykdommene og kommer ofte uten symptomer. Klamydia kan enkelt behandles med en runde antibiotika. Du vil typisk få foreskrevet doxycyclin, som du må ta i én uke eller azitromycin, som tas i tre dager.

Gonoré

Gonoré behandles vanligvis med en enkel antibiotika-injeksjon, enten i rumpeballene eller låret. Du vil mest sannsynlig måtte ha en oppfølgingsavtale 1–2 uker etter behandling for å kontrollere at infeksjonen er fullstendig borte.

Bekkeninfeksjon (PID)

Hvis diagnostisert tidlig nok, kan PID behandles med antibiotika. Da PID vanligvis forårsakes av et utvalg av forskjellige bakterier, vil du mest sannsynlig bli gitt en blanding av forskjellige antibiotika. I alvorlige tilfeller kan du måtte legges inn på sykehus og få antibiotika intravenøst.

HPV eller livmorhalskreft

I de fleste tilfeller av HPV er det ikke nødvendig med behandling. Vanligvis vil infeksjonen være ute av kroppen din i løpet av 2 år. Behandling er imidlertid nødvendig hvis du opplever problemer som kjønnsvorter eller endringer i cellene i livmorhalsen.

Når bør man søke behandling for vaginal utflod?

Mesteparten av tiden er vaginal utflod fullstendig normalt og trenger ikke ytterligere undersøkelse eller behandling. Hvis du imidlertid legger merke til at den vaginale utfloden din har endret seg i farge eller konsistens og føges av andre symptomer, kan det være en god idé å gjøre en avtale med fastlegen din eller en klinikk for seksuell helse.

Symptomer du bør være oppmerksom på, er:

 • En høy temperatur
 • Smerte nederst eller øverst i magen
 • Plutselig vekttap
 • Økt urinering eller smerte / brennende følelse ved urinering

Hva kan man forvente under en undersøkelse for vaginal utflod?

Hvis du har unormal vaginal utflo, kan du gjøre en avtale med fastlegen din, eller du kan gå til din nærmeste klinikk for seksuell helse. Under avtalen din kan du forvente en fysisk undersøkelse, inkludert en bekkenundersøkelse. Dette vil ikke være smertefullt, men enkelte kvinner finner opplevelsen litt ukomfortabel.

Legen eller helsepersonellet vil også stille deg spørsmål om symptomene dine, menstruasjonssyklusen din og din seksuelle aktivitet.

Legen din kan være i stand til å diagnostisere deg der og da, eller de må kanskje sende en prøve på utfloden din for videre testing.

Hvordan holde vaginaen din sunn

For å opprettholde en sunn vaginal utflod og for å forhindre fremtidige infeksjoner, er det flere hjemmepleiepraksiser du kan bruke, inkludert:

 • Ha sikker sex
 • Bruk pustende undertøy av bomull
 • Unngå parfymerte såper og geler
 • Ha regelmessige screeninger av livmorhalsen

Hvis du legger merke til endringer i den vaginale utfloden din, eller du begynner å oppleve andre ubehegelige symptomer, ikke unngå å gå til legen. Jo raskere du kan få en diagnose, desto snarere kan du få den behandlingen du trenager, og unngå flere alvorlige helseproblemer.

Vanlige spørsmål om vaginal utflod

Hva slags vaginal utflod er normal?

Normal vaginal utflod er vanligvis gjennomsiktig eller melkehvit og vil mest sannsynlig ha en subtil aroma som hverken er ram eller ubehagelig. Det er normalt at vaginal utflod endrer seg på forskjellige tidspunkter under måneden, som når du har eggløsning og menstruerer. Din vaginale utflod kan også endre seg og øke i mengde når du engasjerer deg i seksuell aktivitet.

Hva betyr farger på utflod?

Fargen på den vaginale utfloden din kan hjelpe deg å avgjøre hvorvidt vaginaen din er sunn eller ikke. Normal utflod er enten gjennomsiktig eller melkefarget og bør ha en subtil lukt. Gul vaginal utflod kan være et tegn på en infeksjon, spesielt når fulgt av en illeluktende lukt. Tykk, klumpete og hvit utflod som ligner cottage cheese er ofte en indikasjon på en soppinfeksjon. 

Når bør jeg være bekymret for utflod?

Hvis den vaginale utfloden din plutselig endrer seg i farge eller konsistens, spesielt hvis den blir gul eller grønn eller begynner å lukte ubehagelig, kan du ha plukket opp en infeksjon. Bestill en avtale med fastlegen din eller på den nærmeste klinikken for seksuell helse, som vil kunne gi deg råd om eventuell nødvendig behandling.

Hva er årsaken til hvit utflod?

En tykk, hvit utflod kan oppstå gjennom menstruasjonssyklusen din og er fullstendig normal. Rett før du starter eggløsning, kan denne utfloden bli mer vannaktig og under eggløsningen kan den bli tykk og slimlignende.

Tykk og klumpete hvit utflod som ligner cottage cheese kan være et tegn på en soppinfeksjon. En hvit eller grå utflod som har en fiskeaktig lukt kan være et teng på bakteriell vaginose.

This site is registered on wpml.org as a development site.