Hopp til innholdet

Intimpleie

Selv om vaginaen er et selvrengjørende organ betyr det ikke at du ikke trenger å være oppmerksom på intimpleie.

Vaginale infeksjoner er utrolig vanlige hos kvinner, spesielt dem som er i et seksuelt forhold, så du må sørge for at du holder vaginaen din sunn. 

En av de mest effektive måtene å gjøre dette på, er å ha en god rutine for intimpleie. 

Hva er god vaginal helse?

Selv om vaginaen er et selvrengjørende organ, er det utsatt for infeksjoner og irritasjoner. Dette er fordi vaginaen har et svært spesielt miljø som må opprettholdes. 

Mer spesifikt inneholder vaginaen din en balanse av gode bakterier og dårlige bakterier. Hvis du imidlertid opplever en økning av dårlige bakterier, kan vaginaen din bli mottakelig for infeksjoner og betennelser så som bakteriell vaginose (BV) og soppinfeksjoner.  

Vaginal helse omfatter også andre faktorer så som bekkenbunnen din, som kan opprettholdes med trening, som å gå og løpe, og helhetlig god helse. 

What is good vaginal health?

Hvorfor er intimpleie viktig?

Som nevnt ovenfor opplever de fleste kvinner en eller annen form for vaginalt ubehag eller infeksjon i løpet av livet. Selv om noen infeksjoner kan forsvinne av seg selv, krever mange behandlinger, enten reseptfri eller fra en fastlege.

Hvis de ikke blir behandlet vil vaginale infeksjoner mest sannsynlig forverres og kan føre til andre, mer alvorlige helseproblemer. 

Ved å ha en god rutine for intimpleie vil du imidlertid ha en større sannsynlighet for å legge merke til et problem før det blir for problematisk, og det er mindre sannsynlighet for at du vil oppleve vaginalt ubehag i første omgang. 

Hvis du legger merke til endringer i den vaginale utfloden din, som en endring i farge eller konsistens, kan det være en god idé å gjøre en avtale med fastlegen din eller den nærmeste klinikken for seksuell helse. Dette er spesielt viktig hvis du har noen andre symptomer, så som dårlig lukt, vaginal kløe, sårhet, smerte når du urinerer eller magesmerter.

Hvorfor oppstår vaginale infeksjoner?

Vaginale infeksjoner er svært vanlige og er ikke noe å skamme seg over. Selv om de kan oppstå fra usikker sex eller dårlig hygiene, er enkelte kvinner bare mer mottakelige mot vaginale infeksjoner enn andre. 

Vanligvis er vaginale infeksjoner forårsaket av bakterier, sopp eller organismer i vaginaen som har vokst ukontrollert. Hver vagina har organismer som lever i den, og disse lever i en ganske fornøyd sameksistens. Hvis en dårlig bakterie imidlertid begynner å øke for mye, kan infeksjoner oppstå. 

De vanligste vaginale infeksjonene er bakteriell vaginose (BV) og trøske. 

Hvordan ser sunn utflod ut?

Vaginale infeksjoner er svært vanlige og er ikke noe å skamme seg over.

Ett viktig aspekt ved intimpleie er å være årvåken når det gjelder din vaginale utflod og utsondring. 

Vaginal utflod er helt normalt og bidrar til å beskytte vaginaen din og holde den ren. Hvis utfloden imidlertid plutselig endrer seg, enten i farge eller konsistens, kan dette være et tegn på en infeksjon. 

Normal utflod er vanligvis enten klar eller melkefarget, selv om det kan endre seg gjennom menstruasjonssyklusen din, samt under graviditet og menopause. Sunn utflod skal ikke ha en sterk lukt og du bør ikke føle noe kløe eller sårhet rundt eller inne i vaginaen din. 

Hvis du legger merke til noen endring i utfloden, så som at den blir gul eller grønn, eller har en ubehagelig lukt, kan dette være et tegn på en infeksjon eller en seksuelt overført sykdom. 

Er bakterier bra for vaginaen?

Vaginaen din er hjem til forskjellige typer bakterier, og disse er der for å bidra til å beskytte den. Faktisk, nest etter tarmen er det vaginaen som har mest bakterier av alle organer i kroppen. 

De gode bakteriene i vaginaen bidrar til å opprettholde vaginaens pH-balanse som, på sin side, holder vaginaen din sunn. De kan også bidra til å drepe andre bakterier som kommer inn i vaginaen. 

Hvis balansen mellom gode og dårlige bakterier imidlertid skifter og du har en overvekst av dårlige bakterier i vaginaen din, kan betennelser og infeksjoner oppstå. 

Den normale pH-en i vaginaen skal være mindre enn 4,5. Hvis denne øker er det mer sannsynlig at infeksjoner som bakteriell vaginose og trøske oppstår.

Hvordan blir du kvitt vaginal tørrhet der nede?

Vaginal tørrhet er en annen vanlig lidelse for kvinner, spesielt de som går gjennom menopause eller som er over menopausen. 

Vaginal tørrhet kan forårsakes av et antall faktorer, men vanligvis forårsakes det av en reduskjon i østrogennivåer i kroppen.

Det kan være en fordel å ha mer forspill før penetrering og å utforske eventuelle problemer med mental helse som kan påvirke opphisselsesnivåene dine og måten du er intim med partneren din på. Det finnes også behandlinger tilgjengelig for å bidra til å bekjempe tørrhet. 

Hvordan behandle vaginal tørrhet

Det er flere behandlinger for vaginal tørrhet, inkludert reseptfrie produkter så som Multi-Gyn LiquiGel, østrogenkremer, vannbaserte glidemidler og legemidler tatt i tablettform.

How do you get rid of vaginal dryness down there?

Hvordan vaske intimområdet ditt

Kvinner blir ofte forvirret om hva som er vaginaen og hva som er vulvaen, men det er viktig å skille mellom de to, spesielt når det kommer til å vaske intimområdet ditt. 

Hva er vulvaen?

Vulvaen er området som ligger utenfor vaginaen og inkluderer vevsfoldene kjent som kjønnslepper. Kjønnsleppene består av to deler: de store kjønnsleppene og de små kjønnsleppene. 

Vulva inkluderer også det hevede området skapt av bekkenbeinet, klitoris og urinrøret. 

Hva er vaginaen?

Vaginaen er del av de kvinnelige kjønnsorganene og starter fra den indre delen av kjønnsleppene og slutter ved inngangen til livmoren, kjent som livmorhalsen. Vaginaen er selvrengjørende, mens vulvaen krever omsorg for å holde den tørr og fri for irritasjonsmomenter.

Hvordan ta vare på intimområdet ditt

  • Bruk varmt vann til å vaske vulvaen daglig. Tørk forsiktig med et rent håndkle. 
  • Bruk pustende bomullsundertøy. 
  • Unngå å bruke stringtruser eller G-strenger. 
  • Ikke bruk for mye vaskemiddel når du vasker undertøyet ditt. 
  • Bruk en mild såpe når du håndvasker undertøyet ditt. 
  • Ikke bruk tamponger med duft. 
  • Ikke la tamponger sitte i over natten. 
  • Unngå produkter for femininhygiene med duft.

Vaginal skylling — er dette trygt?

Hvis du merker at vaginaen din har en ubehagelig lukt eller en uvanlig mengde utflod, kan du bli fristet til å skylle. Dette involverer å skylle vann opp i vaginaen for å rense ut eventuell vaginal utsondring. 

Prøv vaginal skylling med et produkt som Multi-Gyn Vaginal Douche og tabletter. Skylling er ofte ikke nødvendig, men det kan være nyttig i visse situasjoner i moderasjon.

Hva er de beste produktene for intimpleie?

Når det gjelder intimpleie er markedet oversvømt av produkter, så det kan være vanskelig å vite hvilke man skal bruke. Selv om hver kvinne er forskjellig, og det som fungerer for én ikke vil passe for en annen, er det visse intimpleieprodukter som er kjent for å være både trygge og effektive. 

Vaginal hygienefuktighetskrem

Hvis du ønsker å vite svaret på «hvordan bli kvitt tørrhet der nede», må du vite om vaginale hygienefuktighetskremer. Disse er designet for å holde vaginaen din fuktig uten å forårsake noe irritasjon og er trygge å bruke. 

Du kan finne en vaginal fuktighetskrem for intimområdet ditt som ikke inneholder hormoner, så som Multi-Gyn LiquiGel, og disse er designet for å brukes inne i vaginaen din. Du kan også finne eksterne kremer som du påfører på vulva-området. 

PH-balansert femininvask

Hvis du er utsatt for vaginale infeksjoner, så som bakteriell vaginose og trøske, kan en daglig femininvask så som Multi-Gyn FemiWash hjelpe deg å føle deg frisk og redusere risikoen for å få fremtidige infeksjoner. 

Disse pH-balanserte femininvaskene er designet for å bidra til å opprettholde riktig pH-nivå i vaginaen din og vil ikke irritere vaginaens følsomme hud. Disse kan brukes daglig i badet eller dusjen og skal påføres vulvaen, ikke direkte inne i vaginaen. 

Intimpleieservietter

Noen ganger trenger vulvaen din litt ekstra rengjøring. Dette kan være fordi du har mensen eller du nettopp har hatt sex. Da er intimpleieservietter et godt valg, som Multi-Gyn IntiFresh.

Disse produktene er spesifikt formulert for å rengjøre vagina. De er egnet for den sensitive huden rundt vagina. 

Hvordan holde intimhygienestandarder høye når du har sex 

STD-er kan komme inn i vaginaen din når du har sex med en partner som er infisert. Disse kan forårsake infeksjoner som klamydia, gonoré, kjønnsvorter og HIV. 

Den enkleste måten å unngå disse infeksjonene på er å alltid ha sikker sex. Dette betyr å bruke en kondom hver gang du har sex. 

Hvis du er i et langvarig forhold og dere begge har regelmessige STD-tester, kan du nyte sex uten en kondom. Det er imidlertid verdt å merke seg at du fortsatt kan få andre vaginale infeksjoner som BV og trøske. 

Screening av livmorhals og intimpleie 

I mange land blir kvinner over 25 år invitert til regelmessige screeninger av livmorhalsen. Denne screeningen bidrar til å oppdage unormale endringer i livmorhalsen som kan indikere kreft. Som en del av din rutine for intimpleie bør du gå på dine rutinemessige avtaler for screening av livmorhalsen.

Sjekk med ditt helsepersonell for å få detaljer om dine rettigheter til screening av livmorhalsen i ditt land og region.

Vanlige spørsmål om intimpleie

Hvordan vaske kjønnshår?

Vask kjønnshåret ditt med varmt vann for å holde det rent. Du trenger ikke å bruke såpe, da dette kan forårsake irritasjon i vaginaen din. Du finner intimoljer som er spesielt designet for å bruke på kjønnshåret ditt.

Hvordan ta seg av intimhygiene

Du kan bruke flere intimprodukter for å holde hygienestandardpraksisen din i gang, men også sikre at du ikke forårsaker noen problemer. Gode intimprodukter inkluderer fuktighetskremer, servietter og vasker.

Hvordan holder jeg intimområdet mitt friskt?

Du kan vaske intimområdet ditt enten med varmt vann eller spesielt utviklede intimpleieprodukter. Disse er designet for å opprettholde den naturlige balansen i vaginaen og vil ikke forårsake irritasjon.

Du bør ikke bruke såper eller vasker med duft på intimområdet ditt da dette kan forårsake infeksjoner eller betennelse.

Kan intimvask brukes daglig?

Ja, intimvasker kan brukes daglig. Disse er kun designet for ekstern bruk og skal ikke påføres inni vaginaen. Se etter en intimvask som bidrar til å fremme den riktige pH-balansen i vaginaen.

Er det skadelig å bruke intimvask?

Hvis du bruker de riktige intimpleieproduktene er det ikke skadelig å bruke intimvask.

Hvordan vasker jenter intimområder?

Du kan holde intimområdet ditt rent ved å helt enkelt vaske daglig med varmt vann. Alternativt, hvis du er utsatt for vaginale infeksjoner så som bakteriell vaginose (BV) eller trøske, kan du bruke et intimpleieprodukt så som en intimvask for å bidra til å fremme god vaginal helse. 

Disse kan også brukes for å hjelpe deg å føle det friskere under menstruasjonen din eller etter sex.

This site is registered on wpml.org as a development site.