Hopp til innholdet

Trombosehemorroider

Hemorroider er hovne blodårer i anus (inngangen til baken din) eller rektum (den nedre delen av tykktarmen).

De er en vanlig medisinsk tilstand som mange personer vil utvikle på et eller annet tidspunkt i livet. Det er mulig å ha en ekstern hemorroide eller intern hemorroide, som begge kan utvikle seg til en trombosehemorroide. 

Trombosehemorroider er der en blodpropp utvikler seg inne i hemorroiden. Den får navnet sitt fra ordet «trombose» som betyr klumping av blodet.

Det er mye vanligere at dette skjer med en  ekstern hemorroide enn en intern én. Selv om det ikke er en farlig tilstand, kan den være smertefull.

Denne siden går i mer detalj om å ha en intern hemorroide med trombose, inkludert symptomene å holde øye med og mulige årsaker til tilstanden. Den dekker også noen av de mest effektive behandlingsalternativene som finnes for deg, fra hjemmemidler til kirurgisk intern og ekstern hemorroidebehandling.

Årsaker – Trombosehemorroider

Hemorroider av alle slag er forårsaket av økt trykk på blodårene i anus og rektum. Dette kan skje at et utvalg av årsaker, slik som:

  • Forstoppelse
  • Diaré
  • Strekke for hardt under tarmbevegelser
  • Ikke gå på toalettet når du fører trang til å ha avføring
  • Sitte i lange tider av gangen
  • Graviditet (både interne og eksterne hemorroider i graviditet kan utvikle seg på grunn av den ekstra vekten fra babyen)
  • Fødsel (stresset ved fødsel kan få hemorroider til å utvikle seg enten under fødselen eller kort tid etter)
  • Svekkelse av muskler i analkanalen på grunn av aldring
  • Gjentatt tung løfting (som vekter eller store gjenstander)
  • Overvekt

Det er fortsatt ikke klart hvorfor noen hemorroider utvikler blodpropper og får trombose mens andre ikke gjør det. Det er imidlertid mye mer vanlig å ha eksterne hemorroider med trombose sammenlignet med interne.

Symptomer – Trombosehemorroider

Hemorroider kan presentere med et antall forskjellige symptomer. Avhengig av alvorlighetsgraden på dine, kan du oppleve noen, ingen eller alle de følgende symptomene på interne og eksterne hemorroider:

  • Klart, rødt blod under tarmbevegelser (enten på toalettpapiret, i avføringen din eller i toalettet)
  • Kløe rundt anus
  • Smerte rundt anus, for eksempel når du sitter, går eller har avføring
  • Hevelse og/eller klumper rundt anus
  • Å føle som om du fortsatt må bæsje etter å ha hatt avføring
  • Slimete mukus på toalettpapiret eller i undertøyet ditt

Sprukne hemorroider

Trombosehemorroider kan noen ganger sprekke som et resultat av oppbygningen av trykk og blod i dem. Hvis dette skjer kan du oppleve høyere nivåer av smerte og blødning som varer fra et par sekunder til flere minutter.

Dette er vanligvis ingenting å bekymre seg for. Hvis blødningen imidlertid er svært kraftig eller varer lenger enn ti minutter, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Hvordan kan du si om en ekstern hemorroide har trombose?

Eksterne hemorroider med trombose er ofte spesielt smertefulle fordi når de fylles opp med blod kan de bli mer ømme enn en vanlig ekstern hemorroide. I tillegg vil trombosehemorroider normalt være synlige som små klumper rett utenfor anus.

Blodproppen inne i dem gir dem vanligvis en mørk blå eller lilla farge, litt som et blåmerke. Dette er én måte du kan skille dem fra standard eksterne hemorroider. 

En annen ledetråd om at hemorroidene dine har trombose er om de ikke responderer på en reseptfri topisk ekstern hemorroidekrem. Dette er fordi smertene ikke bare er på overflaten av huden, men kommer fra trykk og hevelse også dypere inne i vevet. 

En selvdiagnose anbefales ikke; det er best å gå til en lege hvis du mistenker at du har eksterne hemorroider med trombose. Dette vil la deg få en mer nøyaktig diagnose og utelukke muligheten for mer alvorlige tilstander.

Diagnose hos en fastlege

Hvis du mistenker at du har en ekstern hemorroide og symptomene dine ikke forsvinner i løpet av noen dager, er det best å bestille time med lege. Legen vil stille deg spørsmål om symptomene dine og deretter mest sannsynlig be om å utføre en visuell undersøkelse av det påvirkede området.

I mange tilfeller vil en visuell kontroll være tilstrekkelig for å bekrefte at du har hemorroider; men legen vil kanskje også utføre en fysisk undersøkelse.

Dette vil antageligvis være en digital rektal undersøkelse, der det brukes en smurt, behansket finger for å se om det er noe unormalt (slik som utvekster eller klumper) inne i anus. Dette høres kanskje truende ut, men det vil være relativt smertefritt og gå raskt over.

Fastlegen vil deretter kunne gi en mer nøyaktig diagnose av tilstanden din og gi deg råd om alternativer for behandling av eksterne hemorroider. 

Behandlinger for eksterne hemorroider med trombose

Hvis du er nysgjerrig på å vite om « forsvinner eksterne hemorroider?», er svaret ( i de fleste tilfeller) ja. Det er normalt for tilstanden å forsvinne av seg selv eller ved hjelp av hjemme behandling for eksterne hemorroider og midler for å lindre eksterne hemorroidesmertre.

Men det kan likevel være nødvendig å søke medisinsk intervensjon i enkelte tilfeller. Dette er spesielt sant for eksterne hemorroider med trombose, som noen ganger må tømmes med en prosedyre kalt trombektomi. Enkelte ganger kan det være nødvendig å få eksterne hemorroider fjernet ved operasjon.

Det beste du kan gjøre er å bestille time hos lege, slik at du kan få råd om de mest passende behandlingsmetodene for deg.

Reseptfrie behandlinger 

Hvis nødvendig kan du snakke med en farmasøyt om reseptfrie behandlinger. Disse inkluderer en ekstern hemorroidekrem eller stikkpiller for å hele og gi smertelindring. Noen ganger kan det være nødvendig med avføringsmidler for å bidra til å lette forstoppelse og gjøre tarmbevegelsene dine lettere.

Hjemmemidler

Hvis du lider av eksterne hemorroider med trombose for øyeblikket, er hovedspørsmålet du har i tankene antageligvis hvordan du blir kvitt dem. De gode nyhetene er at det er mange enkle hjemmemidler du kan forsøke som vil bidra til å både gjøre helbredelsen raskere og redusere smerter fra eksterne hemorroider. 

Disse inkluderer tiltak du kan implementere som:

  • Sitte i et varmt bad et par ganger om dagen for å lindre kløe eller smerter
  • Påføre en ispakning pakket i et rent håndkle eller en klut vridd ut i isvann på det påvirkede området for å redusere  smerter fra eksterne hemorroider og hevelse
  • Bruk våte servietter eller fuktet toalettpapir snarere enn tørt når du tørker deg i baken. Dette vil redusere irritasjonen av hemorroidene dine
  • Unngå å bruke produkter med duft, parfyme eller kjemikalier, da disse også kan irritere hemorroidene dine
  • Bruke løse klær (bomull er et godt stoffvalg)

Medisinsk behandling

Hvis en ekstern hemorroide eller trombosehemorroide ikke blir bedre med noen midler, kan du trenge medisinsk intervensjon. Det er at par forskjellige alternativer når det gjelder behandling av eksterne hemorroider, men hovedprosedyren for en trombosehemorroide er en trombektomi.

Dette involverer å lage et lite kutt i proppen for å la den tømmes. Du vil bli gitt bedøvelse, så det vil ikke være smertefullt.

Andre kirurgiske og ikke-kirugiske alternativer inkluderer:

  • Infrarød koagulering – Bruker infrarødt lys for å krympe hemorroider ved å kutte av blodforsyningen
  • Elastikkbinding – Krymper hemorroider ved å plassere et lite gummibånd rundt dem 
  • Elektroterapi – Påfører en skånsom elektrisk spenning på hemorroider for å krympe dem
  • Skleroterapi – En væske injiseres i hemorroider for å krympe dem
  • Hemorroidektomi – En form for fjerning av eksterne hemorroider der hemorroidene dine kuttes av
  • Stiftet hemorroidopeksi – Involverer å stifte hemorroider tilbake inn i rektum for å kutte av blodforsyningen og krympe dem
  • Arteribinding av hemorroider – Bruker sting for å krympe hemorroider ved å kutte av blodforsyningen til dem

Den riktige behandlingen for deg vil avhenge av et utvalg faktorer, inkludert plasseringen, typen og alvorlighetsgraden av hemorroidene dine. Helsepersonell vil kunne vurdere situasjonen din og gi de beste rådene.

Hvordan kan du forhindre at eksterne hemorroider returnerer? 

Det er visse kostholds- og livsstilsendringer du kan benytte for å forhindre at en ekstern hemorroide kommer tilbake:

  • Unngå å tilbringe for mye tid på toalettet eller strekke ved avføring.
  • Spis et kosthold som har mye fiber for å unngå forstoppelse.
  • Hold deg hydrert ved å drikke seks til åtte glass vann om dagen.
  • Når du løfter tunge gjenstander, bruk god teknikk og ikke glem å puste stødig hele tiden.
  • Hold analområdet ditt rent og tørt.
  • Ha en aktiv livsstil for å redusere sjansene for å få forstoppelse

Vanlige spørsmål om trombosehemorroider

Forsvinner eksterne hemorroider? 

Ja, hevelsen og smertene bør forsvinne etter et par dager eller er par uker, avhengig av alvorlighetsgraden til hemorroiden.

Hvor lang tid tar det før en stor ekstern hemorroide forsvinner?

Mens det ikke alltid er mulig å bli kvitt eksterne hemorroider på 48 timer, vil de i de fleste tilfeller bli bedre på et par dager. For eksterne hemorroider med trombose, vil helbredelsesperioden sannsynligvis være litt lenger.

Det kan ta et par uker for at tilstanden forsvinner fullstendig – spesielt hvis hemorroidene er spesielt store eller alvorlige.

Bør jeg være bekymret for en trombosert ekstern hemorroide?

I de fleste tilfeller er en tromboserte ekstern hemorroide ingenting å bekymre seg for. Selv om de kan være smertefulle og ukomfortable forsvinner hemorroidene vanligvis av seg selv på en uke eller to. Det er sjeldent at det er komplikasjoner, selv om de kan skje. Disse inkluderer hudfliker og infeksjon.

Når bør jeg oppsøke lege for en trombosert ekstern hemorroide?

Med mindre symptomene forsvinner på et par dager er det nesten alltid en god idé å oppsøke lege for en trombosert ekstern hemorroide. Det er fordi legen kan kontrollere for å sikre at du definitivt lider av hemorroider og ikke en mer alvorlig helsetilstand med lignende symptomer. 

På samme måte, hvis du opplever smerter fra eksterne hemorroider, vil legen kunne foreskrive nødvendige smertestillende midler, avføringsmidler eller en ekstern hemorroidekrem eller salve.

Hvis du har en ekstern hemorroide og noen av det følgende gjelder, bør du oppsøke lege umiddelbart:

  • Du har en svært høy temperatur og/eller føler deg varm og skjelvende
  • Puss lekker fra hemorroidene dine
  • Du har alvorlige smerter
  • Symptomene dine blir verre
  • Du lider av kraftig eller kontinuerlig blødning

Hvordan blir du kvitt eksterne hemorroider?

I de fleste tilfeller vil du kunne komme deg fra eksterne hemorroider ved å helt enkelt følge hjemmemidler som å spise mat med mye fiber, holde deg hydrert, unngå strekking på toalettet og holde analområdet ditt rent og tørt.

Varme bad, kalde kompresser, smertestillende midler og en ekstern hemorroidekrem kan bidra til å gjøre helbredelsen raskere og lindre sårhet og kløe.

This site is registered on wpml.org as a development site.