Hopp til innholdet

Hemorroider mens du er gravid

Kroppen din går gjennom en mengde med endringer under graviditet, og én av de mer irriterende av disse kan være hemorroider. Det er svært vanlig å få hemorroider under graviditet, selv om du aldri har hatt dem før.

I de fleste tilfeller er de heldigvis ikke skadelige for hverken deg eller babyen din. Selv om fødsel kan gjøre dem verre på korttidsbasis, forsvinner de vanligvis ikke lenge etter at du har fødet.

Denne artikkelen dekker noen av årsakene til hvorfor du kan utvikle graviditetshemorroider og vil gi deg en idé om hvilke symptomer du kan forvente.

Den dekker også flere av de mest effektive behandlingsalternativene for hemorroider under graviditet , fra enkle midler du kan forsøke hjemme til babysikre legemidler.

Årsaker for graviditetshemorroider

Hemorroider er forstørrede blodårer i og rundt anus eller rektum og utvikler seg vanligvis som et resultat av økt trykk i dette området av kroppen. 

De kan deles inn i to hovedtyper:

  • Interne hemorroider – Disse formes inne i kroppen i rektum (den nedre delen av tykktarmen din, endetarmen)
  • Eksterne hemorroider – Disse danner seg utenfor kroppen rundt anus (inngangen til baken din)

Det er mange grunner til hvorfor det å være gravid øker sjansene for å utvikle hemorroider, spesielt i det tredje trimesteret og under eller kort tid etter selve fødselen. Følgende er noen av de vanligste årsakene for hemorroider under graviditet.

Hormoner

Hormonene dine endrer seg mye når du er gravid. Dette inkluderer en økning i produksjonen av progesteron, som har den virkning at den får veggene i blodårene til å slappe av.

Dette, på sin side, gjør dem mer mottakelige for hevelse og at hemorroider utvikler seg som et resultat. Når kombinert med økt blodvolum under graviditet, noe som forstørrer blodårene dine, er effekten enda større.

Press fra babyen din

Ettersom den ufødte babyen og livmoren vokser, kan de begynne å presse mot bekkenområdet ditt. Dette resulterer i større press på blodårene i endetarm og anus, som kan forårsake utvikling av hemorroider under graviditet.

På samme måte kan stresset ved å bære på ekstra vekt når du er gravid også bidra til at det dannes hemorroider. 

Forstoppelse

Forstoppelse er et annet vanlig symptom som kvinner opplever under graviditet. Dette er på grunn av faktorer som hormonelle endringer, redusert aktivitet og press fra livmoren.

Det har også den uheldige bivirkningen at utvikling av hemorroider er mer sannsynlig. Grunnen til at forstoppelse kan forårsake hemorroider er fordi det å tilbringe mye tid på toalettet og strekke under avføring begge øker press på blodårene i endetarm og anus. 

I tillegg, fordi forstoppelse har en tendens til å resultere i avføring som er tørrere, større og hardere, øker dette risikoen for skade på slimhinnen i anus. Dette er også én av grunnene til hvorfor du kan utvikle en analfissur under graviditet. 

Symptomer på graviditetshemorroider

Typene av symptomer du opplever med hemorroider under graviditet vil avhenge av type, plassering og alvorlighetsgrad på hemorroidene dine. Noen av de vanligste symptomene du kan oppleve er:

  • Blødning under tarmbevegelse (du kan legge merke til striper av klart, rødt blod på toalettpapiret, i toalettskålen eller i avføringen din)
  • Smerter eller sårhet i analregionen
  • Kløe rundt anus
  • Hevelse eller klumper i det påvirkede området
  • En slimutsondring på toalettpapiret eller i undertøyet ditt
  • En følelse av at du må bæsje mer etter at du har vært på toalettet

Selv om interne hemorroider generelt resulterer i færre symptomer enn eksterne hemorroider, kan de noen ganger komme ut av endetarmen og må skyves inn igjen. Det er trygt å gjøre dette, men sørg for at du vasker hendene dine grundig før og etter at du gjør det.

Symptomer på trombosehemorroider under graviditet

En hemorroide kan også gi trombose, som betyr at en blodpropp formes inne i den. Dette ses vanligvis med eksterne hemorroider, og kan få dem til å hovne og bli mørkeblå i farge.

Selv om en trombosehemorroide under graviditet er mer smertefull sammenlignet med normale hemorroider under graviditet, er det generelt ikke noe å bekymre seg for. 

En faktor å merke seg er at det er mulig for en trombosehemorroide å sprekke på grunn av oppbygning av blod, noe som vil forårsake blødning. Dette kan vare alt fra noen sekunder til flere minutter.

Normalt er dette uproblematisk, men hvis blødningen er kraftig eller varer mer enn 10 minutter, bør du søke medisinsk hjelp.

Behandling av hemorroider under graviditet

Mange kvinner bekymrer seg for å ha hemorroidebehandling under graviditet og hvordan dette kan påvirke babyen deres. De gode nyhetene er at uavhengig av typen alvorlighetsgrad på graviditetshemorroidene du har, vil de i de fleste tilfeller forsvinne etter at du føder.

I mellomtiden bør du vellykket kunne lindre symptomene dine med hjemmemidler.

Hjemmemidler for graviditetshemorroider

En hemorroide kan også gi trombose, som betyr at en blodpropp formes inne i den.

Det er massevis av metoder du kan forsøke som vil bidra til å lindre smertene eller ubehaget du kan føle fra hemorroider under graviditet uten behov for medisinsk behandling. For eksempel:

  • La analregionen din (eller hele kroppen) senkes ned i et varmt bad for å lindre følelser av kløe eller sårhet 
  • Påfør en ispakning pakket i et rent håndkle eller en ren klut som har blitt vridd ut i isvann på det påvirkede området for å lindre smertene
  • Bruk en klappende bevegelse snarere enn å gni når du tørker deg i baken eller tørker deg etter et bad
  • Bruk fuktige servietter eller fuktig toalettpapir snarere enn tørt toalettpapir etter avføring
  • Prøv å ikke tilbringe for lang tid med å sitte, da dette øker presset på anus
  • Hold analregionen din ren og tørr
  • Sitt på en smultringformet pute eller myk pute snarere enn et hardt underlag for komfort

Hjemmemidler for graviditetsforstoppelse

Hvis du lider av forstoppelse som bidrar til hemorroidene dine under graviditet, kan følgende tips hjelpe:

  • Øk mengden av fiber i kostholdet ditt, for eksempel ved å spise brun ris, grov pasta, linser bønner, nøtter og rikelig med frukt og grønnsaker. Dette bidrar til å holde tarmen din sunn.
  • Sikre at du holder deg hydrert ved å drikke seks til åtte glass vann om dagen. Dette vil bidra til å gjøre avføringen din mykere.
  • Hold deg aktiv for å holde fordøyelsessystemet ditt i gang og effektivt fungerende.
  • Ikke overse behovet for å ha avføring, selv om du er bekymret for at det vil forårsake hemorroidesmerter. Dette kan forårsake en oppbygning av avføring eller et tap av følelsen som forteller deg at du trenger en tarmbevegelse.
  • Ikke sitt toalettet for lenge, da dette øker presset på anus.
  • Start dagen med en varm drikke for å bidra til å få fordøyelsessystemet ditt i gang.

Legemiddel

Noen ganger kan det være nyttig å ta legemidler for å kunne takle hemorroider under graviditet. Du bør alltid snakke med lege, farmasøyt eller jordmor om hvilke alternativer det er for en smertestillende, hemorroidekrem eller et egnet avføringsmiddel under graviditet. På den måten kan du være sikker på at det du bruker vil være trygt for både deg og babyen din. Dette inkluderer:

  • Topiske legemidler slik som kremer og stikkpiller for å lindre det påvirkede området
  • Smertestillende midler i form av tabletter
  • Avføringsmidler for å gjøre avføringen din mykere og hjelpe med forstoppelse

Sykehusbehandling

I alvorlige tilfeller av hemorroider under graviditet, kan legen kanskje anbefale sykehusbehandling. Dette kan inkludere prosedyrer som binding med elastikk, skleroterapi, infrarød koagulering eller en hemorroidektomi.

Hvis mulig vil det imidlertid mest sannsynlig være foretrukket å vente til etter at barnet er født før du velger sykehusbehandling. I de fleste tilfeller forsvinner graviditetshemorroider av seg selv kort tid etter fødselen.

Hvordan forhindre hemorroider under graviditet

Selv om du ikke kan gjøre noe med de hormonelle endringene og presset fra babyen som kan forårsake graviditetshemorroider, kan du fortsatt ta steg for å redusere sjansene for å få hemorroider. Mange av disse anbefalingene er rettet mot å forhindre forstoppelse, da dette er den andre store årsaken for hemorroider under graviditet. For eksempel:

  • Prøv å opprettholde en aktiv livsstil gjennom trygge aktiviteter, slik som å gå en tur, svømme eller yoga
  • Hold deg godt hydrert ved å drikke rikelig med vann og unngå kaffeinholdige drikker.
  • Ikke utsett å gå på toalettet når du fører trang til å ha avføring.
  • Ikke ta med deg telefonen din eller noe annet på badet som vil oppmuntre deg til å sitte for lenge på toalettet.
  • Prøv å ikke strekke når du er på toalettet.
  • Spis et balansert kosthold som er rikt på mat med mye fiber.
  • Prøv å ikke tilbringe for lange perioder med å sitte eller stå. Hvis du har en skrivebordsjobb, ha som mål å reise deg og bevege deg rundt et par minutter hver time.

Ikke glem at du alltid kan snakke med legen eller jordmoren hvis du har noen bekymringer.

Vanlige spørsmål om graviditetshemorroider

Hvordan kan en gravid kvinne bli kvitt hemorroider?

Du kan bli kvitt graviditetshemorroider på samme måte som du ville gjort det hvis du ikke var gravid. Den eneste forskjellen er at du bør snakke med legen før du bruker hemorroidekrem under graviditet for å sikre at du velger en som er trygg for babyen din.

Det beste rådet er å holde deg hydrert, spise et fiberrikt kosthold og holde deg aktiv. I tillegg, unngå strekking eller å tilbringe for mye tid på toalettet. Når det gjelder trygg lindring av smerter eller kløe, vil varme bad, kalde kompresser og å behandle området forsiktig være stor hjelp.

Kan hemorroider påvirke graviditet?

Det er forståelig om du er bekymret for at det å ha hemorroider under graviditet vil påvirke graviditeten eller babyen din. Vær trygg på at det ikke er bevis som tyder på at dette er tilfelle. Så klart, hvis du har bekymringer, sørg for at du diskuterer dem med legen eller jordmoren din.

Hvor lenge varer graviditetshemorroider?

Graviditetshemorroider er mest vanlige i det tredje trimester og kan forverres av selve fødselen. I de fleste tilfeller vil de vare inntil etter at babyen er født, og forsvinne av seg selv på alt fra et par dager til flere uker senere. Hvis dine varer lenger enn dette eller begynner å bli verre, sørg for at du oppsøker lege.

Bør jeg oppsøke lege angående hemorroider under graviditet?

Selv om graviditetshemorroider ikke er noe å bekymre seg for de størstedelen av tilfellene, bør du fortsatt oppsøke lege hvis du har symptomer.

Legen vil da utføre en undersøkelse og sørge for at du ikke lider av en annen, mer alvorlig tilstand med lignende symptomer. Dette er spesielt sant hvis symptomene dine blir verre eller ikke forbedrer seg med hjemmemidler.

Hvis du har hemorroider under graviditeten og lider av noen av følgende symptomer samtidig, snakk med en lege umiddelbart:

  • Alvorlig blødning
  • Blødning som ikke vil stoppe
  • Intense smerter
  • Puss som lekker fra hemorroidene
  • Feber eller skjelving
This site is registered on wpml.org as a development site.