Hopp til innholdet

Forstoppelse

Forstoppelse er en ekstremt vanlig helsetilstand som nesten alle vil oppleve på ett eller annet tidspunkt i livet. Det er mange forskjellige faktorer som kan forårsake forstoppelse, og det kan oppstå som et resultat av (eller sammen med) andre medisinske problemer – for eksempel oppstår forstoppelse og hemorroider ofte sammen.

Heldigvis er det også mange enkle trinn du kan ta for å behandle forstoppelse, samt livsstilsendringer som bidrar til å forhindre at det skjer i første omgang.

Denne siden diskuterer noen av de vanligste symptomene og årsakene til forstoppelse, samt både naturlige og medisinske behandlinger og forebyggingsalternativer.

Årsaker til forstoppelse

Forstoppelse kan oppstå av mange årsaker, og i enkelte tilfeller er det kanskje ikke mulig å finne ut nøyaktig hva som forårsaket din. Det kan faktisk være en kombinasjon av flere forskjellige problemer. Mange av faktorene som bidrar er relatert til avfall som beveger seg for sakte gjennom det lavere fordøyelsessystemet (f.eks. når du mangler fiber i kostholdet ditt).

Alternativt kan det være at du ikke er i stand til å effektivt passere avføring gjennom endetarmen (f.eks. som i hemorroideforstoppelse). 

Nedenfor er noen av de vanligste årsakene til forstoppelse.

Kostholdsfaktorer

Maten du spiser har en unektelig påvirkning på helsen til fordøyelsessystemet ditt. Fiber hjelper for eksempel med å stimulere tarmene og fremme regelmessige tarmbevegelser. Derfor, hvis du har et kosthold som har lite fiber, kan du ha en større sjanse for å få forstoppelse. Mat som har høyt fiberinnhold inkluderer:

  • Grovbrød
  • Grov pasta
  • Brun ris
  • Frukt og grønnsaker
  • Belgfrukter (slik som linser, kikerter og bønner)
  • Havre
  • Nøtter og frø

I motsetning inkluderer typene av mat du bør unngå hvitt brød, svært behandlet mat og meieriprodukter.

Dehydrering er en annen kostholdsfaktor som bidrar til forstoppelse, da det kan resultere i hardere og tørrere avføring. Som sådan er det viktig å drikke rikelig med vann hver dag og unngå kaffeinholdige drikker og alkohol.

Livsstilsfaktorer

Det er flere andre livsstilsrelaterte årsaker til forstoppelse enn bare det du spiser. En stor bidragsyter til både forstoppelse og hemorroider er for eksempel mangel på aktivitet.

Å tilbringe lange tidsperioder med å sitte eller ligge betyr at du mer sannsynlig vil ha et tregt fordøyelsessystem. Dette kan på sin side føre til forstoppelse.

Det er også mulig at en endring i rutine kan utløse forstoppelse. Ett eksempel på dette er reising. Når du drar til et annet land – spesielt til ett i en svært forskjellig tidssone – kan endringen i rutine og tidspunktene der du spiser, sover og bruker toalettet påvirke fordøyelsen din negativt.

Andre risikofaktorer for forstoppelse inkluderer aldring, stress, angst og depresjon. I enkelte tilfeller er dette på grunn av redusert aktivitetsnivå tilknyttet disse tilstandene.

Det kan imidlertid også være koblet til relaterte kostholdsendringer og foreskrevne legemidler som du kan ta for å adressere disse helsebekymringene.

Graviditet

Det er flere andre livsstilsrelaterte årsaker til forstoppelse enn bare det du spiser. En stor bidragsyter til både forstoppelse og hemorroider er for eksempel mangel på aktivitet. Forstoppelse er vanlig under graviditet og i løpet av de første seks ukene eller så etter fødselen.

Dette er delvis på grunn av en økt produksjon av hormonet progesteron, som får musklene til å slappe av og fører til tregere fordøyelse. Den ekstra vekten av babyen som presser på bekkenet ditt kan også gjøre tarmbevegelsene vanskeligere.

Toalettvaner

Toalettvanene dine kan også spille en rolle i å forårsake forstoppelse og hemorroider, samt andre lignende tilstander. Et par faktorer å være oppmerksom på er:

  • Å hyppig ignorere trangen til å gå på do – Over tid kan dette føre til at den følelsen forsvinner og også gjøre avføringen din hardere og tørrere (og derfor mer vanskelig å få ut).
  • Å ta avføringsmidler for ofte – Å gjøre dette over en forlenget periode eller ofte kan gjøre deg avhengig av dem og heve toleransen din. Dette gjør det på sin side vanskeligere for deg å ha normale tarmbevegelser uten dem.

Andre medisinske tilstander

Forstoppelse kan også forårsakes av andre medisinske tilstander, enten direkte eller som en bivirkning av legemidlet du tar for dem (slik som visse antidepressiva, jerntilskudd og smertestillende midler).

Ett av de vanligste eksemplene på dette er hemorroideforstoppelse. På grunn av det faktum at tarmbevegelser kan være smertefulle når du har hemorroider, utsetter enkelte å gå på do i frykt for at det vil gjøre vondt.

Dessverre kan dette øke sjansene for å utvikle forstoppelse, som betyr at hemorroider i enkelte tilfeller kan gjøre deg forstoppet i tillegg til det motsatte.

Dette er også sant når det gjelder analfissurforstoppelse, der frykt for å forverre riften eller kuttet i anus gjør folk motvillige mot å bruke toalettet.

I tillegg til medisinske tilstander som påvirker anus i seg selv, kan kolorektale problemer, slik som svulster og inflammatorisk tarmsykdom, også føre til forstoppelse. Det er derfor det er viktig å oppsøke lege hvis du har alvorlige eller langvarige symptomer.

Symptomer på forstoppelse

De fleste tenker på forstoppelse som en tilstand som betyr at du ikke kan få ut avføring. Symptomene er imidlertid litt bredere enn å bare være ute av stand til å bæsje. Dette er spesielt sant hvis du har forstoppelse og hemorroider, analfissurforstoppelse eller en annen samtidig medisinsk tilstand.

Noen av de vanligste tegnene på forstoppelse inkluderer:

  • Avføring færre enn tre ganger på en uke
  • Avføring som er stor, tørr, hard og/eller klumpete
  • Å føle smerter under tarmbevegelser
  • Strekke mye når du bruker toalettet
  • En følelse av at ikke alt kom ut når du bæsjet
  • En følelse som om endetarmen er blokkert
  • Magesmerter og/eller kramper 
  • Oppblåsthet
  • Mangel på appetitt

I tilfellet av forstoppelse og hemorroider og analfissurforstoppelse, kan du også oppleve noe blødning når du har avføring.

Antall ganger du har en tarmbevegelse og tidsperioden mellom dem, varierer svært fra person til person. Det betyr at det er viktig å være oppmerksom på hva som er normalt for deg når du vurderer symptomene dine.

Selv om det kan føles ukomfortabelt, er forstoppelse generelt ikke en alvorlig tilstand og skjer bare nå og da. I enkelte tilfeller kan den imidlertid bli kronisk, som betyr at den varer lenge eller stadig kommer tilbake.

Uansett kan forstoppelse vanligvis behandlet med enkle kostholds- og livsstilsendringer eller bruken av skånsomme avføringsmidler (enten reseptfrie eller på resept).

Behandling av forstoppelse

I de fleste tilfeller kan forstoppelse behandles hjemme med et par enkle kostholds- og livsstilsendringer. Disse inkluderer:

  • Øke mengden av fiber i maten din
  • Drikke mer vann enn vanlig
  • Starte dagen med en varm drikke
  • Ikke utsette å gå på toalettet når du føler behovet for å ha avføring – selv når du har forstoppelse og hemorroider eller analfissurforstoppelse
  • Sette føttene dine på en lav krakk når du bruker toalettet og heve knærne dine over hoftene hvis det gjør det lettere å få ut avføring
  • Hvis mulig, forsøk å unngå stress eller forstyrrelser når du bruker toalettet
  • Å legge til en daglig spasertur, løpetur eller lignende form for trening til rutinen din

Hvis kostholds- og livsstilsendringer ikke ser ut til å gjøre noen forskjell for forstoppelsen din etter noen dager, forsøk å snakke med en farmasøyt. Farmasøyten kan kanskje anbefale et passende avføringsmiddel du kan forsøke. Ha imidlertid i tankene at disse kun skal brukes i en kort tidsperiode. 

For de som ikke legger merke til en forbedring etter omtrent tre dager, er det fornuftig å bestille time med lege. Legen vil kunne gi deg en diagnose på tilstanden mer nøyaktig, sjekke for andre medisinske problemer, og kan kanskje foreskrive sterkere avføringsmidler. 

Andre behandlingsalternativer inkluderer stikkpiller og mini-enema, der væske føres gjennom anus og inn i tarmen for å bidra til å gjøre avføringen mykere og fjerne eventuelle blokkeringer. I tilfeller av fekal påvirkning vil helsepersonell kanskje måtte fjerne det påvirkede avfallet manuelt eller kirurgisk.

Hvordan du behandler forstoppelse med hemorroider

Det er generelt tilfellet at forstoppelse og hemorroider kan behandles på svært lik måte. I tillegg til rådene ovenfor kan du også prøve følgende:

  • Bad analområdet i varmt vann for å lindre kløe
  • Bruk en ren klut vridd ut i isvann eller et kaldt kompress for å redusere smerter og ubehag rundt anus
  • Hvis du har interne hemorroider som fremfaller, skyv dem forsiktig tilbake

Forebygging av forstoppelse

Hvis du ikke lider av forstoppelse for øyeblikket og vil at det skal fortsette, er det mange enkle trinn du kan ta for å bidra til å forhindre tilstanden. De mest effektive inkluderer:

  • Spise et sunt og balansert kosthold med mye fiber
  • Drikke seks til åtte glass vann hver dag
  • Trene regelmessig
  • Hvis du har en stillesittende jobb, gjør noe ekstra for å komme deg opp og bevege deg i løpet av dagen
  • Skjær ned på melk og andre meieriprodukter
  • Gå på toalettet så snart du føler behov for å gå på do
  • Øv deg på teknikker for å kontrollere stress, slik som meditasjon og pusteøvelser

Vanlige spørsmål om forstoppelse

Når bør du gå til legen for forstoppelse?

På grunn av det faktum at forstoppelse er en slik vanlig tilstand, kan det være vanskelig å avgjøre når det er nødvendig å oppsøke lege for den. Mesteparten av tiden kan forstoppelse behandles hjemme med endringer i kosthold og livsstil. Hvis disse imidlertid ikke gjør noen forskjell etter noen dager, er det verdt å bestille en time. 

I tillegg bør du oppsøke lege umiddelbart hvis du har forstoppelse og noen av følgende gjelder:

  • Du er oppblåst over lang tid
  • Du har gått uventet ned i vekt
  • Du lider av utmattelse
  • Du legger merke til blod i avføringen
  • Forstoppelsen din kommer stadig tilbake og varer lenge
  • Du har alvorlige smerter
  • Symptomene dine blir verre snarere enn bedre
  • Du har feber eller kaster opp

Kan forstoppelse være et symptom på noe verre?

I sjeldne tilfeller kan forstoppelse være et symptom på en mer alvorlig tilstand, som er hvorfor det er viktig å besøke lege hvis du har bekymringer. Legen vil også kunne gi en diagnose på hvorvidt du har en lettere tilstand slik som forstoppelse og hemorroider eller analfissurforstoppelse ,eller om det er en risiko for sykdommer som tarmkreft eller anal kreft. Uansett, tidlig oppdagelse gir den beste sjansen for å komme deg fullstendig og raskt.

Kan hemorroider gi deg forstoppelse?

Ja, det fungerer begge veier. Hemorroider kan gi deg forstoppelse på grunn av frykt for å gå på toalettet. Prøv å ikke la hemorroideforstoppelse påvirke tarmbevegelsene dine for mye. 

Kan hemorroider blokkere en tarmbevegelse?

Når du har hemorroider, kan du finne at det gjør avføring smertefullt. Det er fortsatt fullstendig mulig å bæsje med hemorroider, det vil kanskje bare føles litt vondt eller resultere i en liten mengde med blødning.

Hemorroider vil ikke normalt blokkere en tarmbevegelse med mindre de er ekstremt hovne. Hemorroider kan imidlertid gjøre det vanskeligere å ha avføring – spesielt hvis de er store. Tilstanden kan også gjøre at du fortsatt må ha avføring etter at du har hatt det.

Hvordan bæsjer du med hemorroider? 

Hvis du vil bæsje mens du har hemorroider må du drikke rikelig med væske, spise fiber, tørke med fuktig toalettpapir, trene og ta et varmt bad for å lindre smertene. Du kan også ta paracett. Sørg for at du ikke tilbringer for mye tid på toalettet. Dette vil ikke hjelpe. 

This site is registered on wpml.org as a development site.