Hopp til innholdet

Slimhoste

Hvis du er forkjølet og hoster opp slim fra lungene eller har slim i halsen, skyldes dette sannsynligvis en virusinfeksjon. Kontakt alltid lege ved langvarig hoste og dersom du er usikker på hva hosten skyldes. 

Hva er hoste? 

Hoste er en meget kraftig og voldsom utånding, hvor man med stor kraft slynger slim og fremmedlegemer fra luftveiene opp i munnen og eventuelt ut i omgivelsene. Hosterefleksen er en viktig refleks, som kan utløses ved at noe irriterer følelegemene som vi har i luftveiene, men også f.eks. i øregangene, lungehinnen og spiserøret. Irritasjonen sender signaler til hostesenteret i hjernestammen, som så utløser et hosteanfall. Hoste betraktes ikke som en selvstendig sykdom, men som et symptom som kan ha mange forskjellige årsaker. 

Årsaker til slimhoste 

Hoste er luftveienes beskyttelsesrefleks. Det finnes to ulike former for hoste, nemlig slimhoste og tørrhoste, og disse behandles ulikt. Når du hoster slim, er årsaken ofte en virusinfeksjon som forårsaker slimdannelse i luftveiene. 

Forkjølelse er den aller vanligste årsaken til slimhoste, men det er viktig å være klar over at denne typen hoste også kan være tegn på annen alvorlig sykdom som må behandles av lege. 

Kontakt alltid lege ved langvarig hoste eller dersom du er usikker på hva hosten skyldes. 

Gode råd ved slimhoste 

Når du hoster opp slim fra luftveiene kan følgende tiltak være til hjelp:

  • Sov gjerne med hevet overkropp om natten 
  • Ha det gjerne kjølig i rommet der du sover 
  • Drikk rikelig med vann 
  • Slimløsende legemidler kan bidra til å gjøre slimet lettere å hoste opp 

Mange opplever at det kan hjelpe å sove med overkroppen hevet, noe som også kan lette på andre luftveisplager. Det anbefales dessuten å regelmessig drikke rikelig med vann, da vann virker naturlig slimløsende. Ved behov kan også slimløsende legemidler bidra til å gjøre det lettere å hoste opp slimet. 

Bronkyl og Bronkyl Forte mot slimhoste 

Bronkyl brusetabletter er et reseptfritt legemiddel til korttidsbehandling av seigt lim i luftveiene. Bronkyl 200 mg brukes til voksne og barn over 6 år og Bronkyl Forte 600mg brukes til voksne over 18 år. Brusetablettene skal løses opp i vann og drikkes. 

Bronkyl inneholder acetylcystein som gjør slimet mer tyntflytende og enklere å hoste opp. Skal brukes med forsiktighet ved astma, blodfarget slim eller tidligere magesår. 

Kontakt lege dersom plagene ikke blir bedre, eller blir verre i løpet av 7 dager. For informasjon om dosering se pakningsvedlegget. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. 

Slim i halsen 

Slim i halsen kan være svært plagsomt, men er en naturlig reaksjon på sykdom. Heldigvis har kroppen beskyttelsesmekanismer som bidrar til å fjerne slimet – og når det ikke er nok kan slimløsende legemidler tas i bruk. 

Årsaker til sim i halsen 

En årsak til slim i halsen kan være en virusinfeksjon i luftveiene i forbindelse med forkjølelse.  Slim samles i de øvre og nedre luftveiene, og fører til at brystet føles tett og at man hoster opp slim. Hoste er en del av kroppens beskyttelsesmekanisme, og bidrar til å effektivt fjerne slim fra halsen når man er syk.  

Hvordan bli kvitt slim i halsen? 

Hoste er kroppens naturlige måte å kvitte seg med slim i halsen. Det finnes imidlertid tiltak som kan bidra til at det blir lettere å hoste opp slimet.  Det anbefales å drikke jevnlig, da det vil virke slimløsende. Slimløsende legemidler kan dessuten gjøre slimet mer tyntflytende og dermed enklere å hoste opp. 

Slimløsende legemidler 

Slimløsende legemidler bidrar til å gjøre slimet mer tyntflytende, slik at det blir lettere å hoste opp.  Bruk av slimløsende middel sikrer effektiv korttidsbehandling av seigt slim, og normalt fungerende svelg. 

Årsaker til slim i halsen 

Slim i halsen kan oppleves begrensende, og føre til sjenerende hosting og harking. Slim i halsen kan i verste fall føre til oppkast og slitasje. 

Det kan være flere årsaker til at du opplever slim i halsen. Ta derfor en nøye vurdering av din allmenntilstand før du evaluerer ulike behandlingsalternativ. 

Slim i halsen kan oppstå: 

  • Ved en begynnende eller allerede pågående forkjølelse, halsinfeksjon, eller influensa.  
  • Etter å ha spist eller drukket produkter som inneholder meieri eller laktose.  
  • Ved graviditet 
  • KOLS

I noen tilfeller kan man også oppleve å kaste opp slim. Dersom du eller barnet ditt kaster opp slim over en lenger periode, eller opplever det i relativt stor grad, burde fastlege kontaktes for nærmere konsultasjon. 

Legemidler mot tørrhoste 

Ved irriterende tørrhoste, uten slimdannelse, kan hostestillende legemidler dempe irritasjonen. 

Slimløsende brusetabletter 

Slimløsende brusetabletter virker som effektiv korttids behandling av slim i halsen. 

Slimløsende korttidsbehandling som brusetabletter 

Brusetabletter finnes som slimløsende, og er et godt alternativ for deg som har svelgeproblemer, eller som foretrekker å ta et gitt medikament i flytende form. Brusetabletter kan tas i relasjon med et måltid. 

Brusetablettene løses opp i væske, og egner seg aller best til vann. 

Slimløsende brusetabletter for 6 år og oppover 

Slimløsende brusetabletter varierer utifra kilo og alder, og er tilegnet barn over 6 år og voksne. Det er ikke anbefalt å ta dobbel dose ved glemt dose. Dersom barnet ditt er under 6 år burde du ta kontakt med din fastlege for passende behandlingsform. 

This site is registered on wpml.org as a development site.