Hopp til innholdet

Hva er egentlig fluor? 

Fluor er et grunnstoff som finnes overalt i naturen, for eksempel i vann, te og fisk.  I dag er fluor mest kjent for å finnes i ulike tannpleieprodukter sammen med ulike saltforbindelser. Fluor virker kariesforebyggende på to måter, det styrker tannemaljen og blottlagte tannhalser, og eksisterende kariesangrep utvikles langsommere eller stopper helt opp. Den vanligste fluorforbindelsen i fluorpreparater er NaF (Natriumfluorid). 

Siden 1930-tallet har det vært kjent at små mengder av fluor hemmer utvikling av karies i tennene. I Norge er det ikke tillatt med en fluorkonsentrasjon høyere enn (0,0005%) i drikkevannet. Drikkevann fra brønner kan ha høyere lokal forekomst. 

Fordelene med fluor for tennene 

Fluor er helt klart essensielt for en god tann- og munnhelse. I følge Helsedirektoratets anbefalinger skal du pusse tennene med fluortannkrem hver morgen og kveld for å forebygge karies, eller som vi sier, hull i tennene. Tannlege Mariann Sørensen foklarer at fluor hemmer utvikling av karies, fremmer reparasjonen av påbegynt karies og til en viss grad utvikling av syreskader. Fluor forhindrer også ising i tenner ved at det skapes en slags forseglende barriere inn mot tannens nervekanal. 

– Karies dannes når munnhulens bakterier danner syre som avfallsstoff ved forbruk av sukker. Denne syren løser opp tannemaljen – det er dette som er karies, eller hull i tennene. Fluoren hemmer oppløsning av tannemaljen og fremmer reparasjon av emaljen dersom det har oppstått begynnende kariesangrep, sier Mariann Sørensen. 

Hun forteller videre at tenner som har blottlagte tannhalser eller manglende emalje pga syreskader også er mer utsatt for karies og har derfor spesielt god nytte av fluor. Syreskader på tennene dannes som følge av syre fra sur mat, fruktsafter, brus eller magesyre. 

Brush teeth

Sjekk om du trenger mer tilførsel av fluor! 

Som nevnt er det lurt for alle å forebygge tannsykdommer med å pusse tennene og bruke fluorskyll to ganger om dagen. I tillegg finnes det mange andre gode grunner til å bruke fluorskyll. Se listen under med gode grunner til bruke tilskudd av fluor. Kjenner du deg igjen av noen av punktene? 

  • Småspiser ofte, samt spiser mye karbohydrater. 
  • Har vanskeligheter med å få pusset tennene nøye to ganger daglig. 
  • Skyller munnen med vann etter tannpuss! 
  • Har tannregulering eller omfattende protesekonstruksjoner! 
  • Har fyllinger og kroner i tennene! 
  • Plages av munntørrhet! 
  • Plages av ising i tennene! 
  • Har syreskader som følge av inntak av blant annet brus og juicer. 
  • Får ikke brukt tanntråd hver eneste dag! 
  • Tennene har blottlagt hals og manglende emalje. 

Rett fluorstyrke forebygger karies  

Tannlegens råd: Sjekk at fluorskyllen har riktig mengde med fluor! Styrken har nemlig alt å si for om fluorskyllen forebygger hull i tennene eller ei! 

For å forebygge hull i tennene anbefaler Helsedirektoratet daglig bruk av fluorskyll med 0,2% NaF (natriumfluorid) og fluortannkrem! Rådene gjelder fra 7 år og oppover. 

– Det er viktig at skyllemiddelet inneholder nok fluor om man først skal bruke tid på å skylle. Hvis ikke blir det som å dusje uten å bruke såpe. Sjekk at fluorskyllen inneholder minst 0,2% natriumfluorid – og ikke bare gir en frisk smak i munnen. For voksne er det ingen fare for utvikling av dental fluorose og de kan derfor ikke få «for mye» fluor. I hvert fall ikke om de bruker fluortannkrem og fluorskyll to ganger pr dag, sier tannlege Mariann Sørensen ved Odontia Tannlegene Sandvika. 

tooth paste

Sterke tenners beste venn heter fluor, og i over 50 år har Flux delt denne kunnskapen og vært en stor bidragsyter til god tannhelse. Det første Flux-produktet så dagens lys i 1963, og siden har de laget en rekke produkter med høyt fluorinnhold som forebygger karies og styrker tennene. Flux har i nært samarbeid med skandinaviske tannleger utviklet produkter til hele familien, også produkter mot dårlig ånde og tørr munn. 

I følge Mariann Sørensen er det er viktig å huske på at det både er enklere, bedre og rimeligere å forebygge tannsykdom enn å behandle den. 

fluxlemon

Nyhet: Flux Lemon/Mint er en av de nyeste smakene i Flux-familien, og finnes i alle apotek. Frisk og behagelig smak som varer lenge. 

– Det å pusse tennene med fluortannkrem og skylle med fluor to ganger om dagen er det beste vi kan gjøre for å unngå karies, også kjent som hull i tennene. Det er så enkelt som det, sier hun. 

Mariann Sørensen sier at fluorskylling 1-2 ganger pr dag er et veldig godt supplement til tannkrem. Spesielt gjelder dette om du har påvist begynnende hull i emaljen eller har fyllinger eller kroner fra før. 

Slik forebygger du karies 

Redusere sukkerinntaket: For at det skal bli karies må vi spise eller drikke sukker. Når bakteriene i munnen omsetter sukker dannes det syre som svekker tannemaljen og lager hull. Ved å begrense mengde og hyppighet av inntaket vil syrebelastningen på tennene bli mindre. 

Litt flåsete sagt, men det er bedre å drikke hele colaflasken på en gang enn å smånippe til den sammen mengden gjennom hele dagen, sier Mariann Sørensen. 

Woman smile

Fluorekspert: Mariann Sørensen er tannlege ved Odontia Tannlegene Sandvika. 

Fjerne plakk: Vi har vel alle hørt «Det blir ikke hull i en tann som er ren!». Og det er helt riktig. Er det ikke bakteriebelegg, eller plakk, kan ikke sukker omsettes til syre. Plakk fjernes best ved å pusse tennene morgen og kveld, helst med supersoft tannbørste. Det er viktig at alle alle tannoverflater rengjøres. 

Tenk deg en gaffel som er vasket på overflaten, men ikke mellom gaffelspissene. Slik er det når vi pusser tennene, men ikke gjør rent mellom tennene med tanntråd, tannstikkere eller mellomromsbørster. Små, begynnende hull mellom tennene kan stanses ved bruk av tanntråd med litt fluorpasta, sier Mariann Sørensen.  

Tilfør fluor: Fluor reduserer den kritiske pH-verdien for der emaljen starter å gå i oppløsning. Faktisk tåler emaljen ti ganger mer syre når det er fluor på tannoverflaten. Men dersom det er mye plakk på tannen blir pH-verdien så lav at fluoren ikke virker. God munnhygiene er derfor så viktig for at fluoren skal virke. 

Tannkrem har den store fordelen at den inneholder slipemiddel som ved børsting fjerner plakk slik at fluoren kan virke direkte på emaljen. Depoet av fluor på tannemaljen minsker gradvis, og må fornyes regelmessig med fluortannkrem og fluorskyll 0,2%, fluortyggegummi eller fluortabletter, sier Mariann Sørensen.  

This site is registered on wpml.org as a development site.