Hopp til innholdet

Leddsmerter

Leddsmerter er vanlige plager som kan føre til ubehag i ett eller flere ledd. Smertene kan oppstå akutt som resultat av en skade, eller skyldes noe underliggende, som for eksempel en revmatisk sykdom. Årsakene til leddsmerter er mange, og symptomene kan ofte lindres ved hjelp av smertestillende medisiner. 

Symptomer på leddsmerter 

Leddsmerter lokalisert til ledd er ofte ledsaget av: 

  • Hevelse 
  • Varme
  • Rødhet
  • Redusert bevegelighet

Smerter kan opptre på flere forskjellige steder på kroppen. Typiske områder for leddsmerter er i fingerledd, knær, hofter og rygg. Leddsmerter er ofte et tegn på betennelse. 

Årsaker til leddsmerter 

Årsakene til leddsmerter kan være mange. Smertene kan skyldes skade, slitasje, underliggende revmatiske sykdommer, og i sjelden tilfeller betennelser forårsaket av bakterier eller mer alvorlige sykdommer. Her er noen av de vanligste årsakene til leddsmerter: 

Akutt skade 

Leddsmerter kan komme som følge av skader som forårsaker midlertidig hevelse eller smerte i ledd, for eksempel fra idrett eller andre fysiske påkjenninger. Smerte og hevelse kan skyldes en forbigående betennelsesreaksjon, eller blødning i leddet og ved mistanke om sistnevnte eller ved ingen tegn til bedring, bør lege kontaktes. 

Artrose 

Artrose, også kalt slitasjegikt, er en vanlig årsak til leddsmerter hos eldre og overvektige, og er gjerne lokalisert i knær, ankler eller hofter. Leddsmertene kommer av slitasje i brusk og belastning av ledd, bevegeligheten er ofte redusert, og den er som verst i det man begynner å bevege seg. 

Leddbetennelse etter annen sykdom 

Leddbetennelse etter en annen sykdom, også kalt reaktiv artritt, kan oppstå etter infeksjoner eller for eksempel hos personer med en kronisk betennelsessykdom i tarmen. 

Sjeldnere årsaker til leddsmerter inkluderer bakteriedannelse i ledd, brusk og bein. 

Behandling av leddsmerter 

Behandling av smerter avhenger av årsaken til smertene. Man bør alltid prøve å avlaste leddet for å unngå at tilstanden forverrer seg. Ved lette til moderate smerter kan du prøve  smertestillende medisiner som kan bidra til  smertelindring. Hvis smertene vedvarer, må lege kontaktes for å undersøke om det kan være underliggende årsaker.

This site is registered on wpml.org as a development site.